Imunoglobulina prescrisă pacienților cu sindrom de imunodeficiență primară pentru tratamentul în ambulatoriu se eliberează doar în farmaciile cu circuit închis din spitale, anunță Ministerul Sănătății (MS).

Precizarea făcută de reprezentanții MS vine în urma „confuziilor create în ultimele zile cu privire la modalitatea de prescriere a imunoglobulinei umane normale cu administrare subcutanată, care se va administra la domiciliul pacientului după însușirea tehnicii de administrare subcutanată de către îngrijitorul pacientului”.

În anunțul MS se arată că eliberarea medicamentului imunoglobulină umană normală cu administrare subcutanată, care se va administra la domiciliul pacientului, se face în baza prescripției medicale online sau offline prin farmacia cu circuit închis a unității sanitare prin care se derulează Programul național de boli rare.

Ministerul Sănătății anunța săptămâna trecută că imunoglobulina se află, alături de citostatice și vaccinuri, pe lista medicamentelor strategice, care nu ar trebui să lipsească din România. În ultimii ani, au fost frecvent probleme cu lipsa imunoglobulinei. În primăvara acestui an, România s-a confruntat cu o criză majoră și pacienții au rămas fără tratament. Statul a activat mecanismul de criză și a cerut ajutor Uniunii Europene, dar și țărilor membre NATO.

Ștefania Doroftei

www.sanatateatv.ro