Reprezentanţii Pro România au făcut apel, duminică, la reprezentanţii majorităţii din Camera Deputaţilor, să susţină propunerile legislative privind depistarea precoce a copiilor cu tulburare de spectru autist şi cele privind înfiinţarea unui registru unic de evidenţă, după ce Senatul a respins aceste modificări la legea 151/2010.
Liderul formaţiunii, Victor Ponta, a precizat că proiectul a fost elaborat în baza propunerilor făcute de către ONG-urile din domeniu şi are susţinerea Ministerului Sănătăţii, dar că PSD nu le sprijină, din cauza că vin din partea unui deputat Pro România.
„Pur şi simplu, modificările făcute de către deputatul PSD Gabriela Podaşcă nu mai sunt acceptate de PSD când e vorba de deputatul Pro România Gabriela Podaşcă. Liderul de grup de la Senat de la PSD a zis: ‘Da, erau bune când era la PSD, acum pentru că e la Pro România nu mai sunt bune şi nu le mai admitem'”, a spus Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă.
Deputatul Gabriela Podaşcă a declarat că propunerile de modificare a legii 151/2010 vor intra săptămâna viitoare în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
„Pe de o parte avem nevoie de o depistare precoce a tulburării de spectru autist, prin obligativitatea aplicării screening-ului de către medicul de familie pentru toţi copiii cu vârsta sub trei ani. Pe de altă parte, vorbim de înfiinţarea unui registru unic de evidenţă a tuturor persoanelor diagnosticate cu TSA, registru care ar urma să fie înfiinţat şi gestionat de către Ministerul Sănătăţii. Ultima propunere: un acces liber şi gratuit la servicii specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale pentru aceste persoane. Partea bună este că Guvernul a apreciat acest proiect legislativ şi a dat un punct de vedere favorabil. Partea proastă este că în momentul în care acest proiect a intrat în dezbatere la Senat, vedem că raportul votat de către colegii din Senat elimină două puncte extrem de importante şi extrem de aşteptate de către ONG-urile cu care am lucrat în construirea acestui proiect. Şi mă refer la depistarea precoce şi aplicarea acelui screening la copii cu vârsta sub trei ani şi pe de altă parte, la înfiinţarea acelui registru unic, gestionat de către Ministerul Sănătăţii”, a spus ea.
Podaşcă a adăugat că în timpul dezbaterii de la Senat iniţiatorilor nu le-au fost prezentate argumentele pentru excluderea celor două puncte din raportul final. Pe de altă parte, ea a subliniat că cele două măsuri nu au un impact financiar semnificativ.
„Registrul unic se înfiinţează prin ordin al ministrului Sănătăţii şi m-a bucurat să văd că până la urmă Ministerul Sănătăţii a dat vot favorabil. Practic toate persoanele care au fost diagnosticate cu TSA vor fi introduse într-un registru gestionat pe plan local de către unităţile medicale şi ulterior centralizat la nivelul Ministerului Sănătăţii. Deci nu vorbim de resurse financiare decât din punct de vedere al construirii unui soft. Legat de partea de diagnostic, vorbim de un formular care există şi acum şi care de multe ori e folosit de medicii de familie, cu nouă întrebări care se adresează părintelui, legat de modul în care se poartă copilul. Or, acel formular dă o serie de indicii către medicul de familie. Deci nu vorbim de o resursă financiară”, a spus ea.
Podaşcă a declarat că în România există aproximativ 30.000 de copii încadraţi cu tulburare de spectru autist, dar că de fapt nu se cunoaşte numărul exact al acestora, iar în lipsa unui screening nu poate fi elaborat un pachet adecvat de măsuri integrate.
„Am văzut că Guvernul României a prezentat un HG de înfiinţare a unui consiliu interministerial privind persoanele cu TSA. M-am uitat pe acea hotărâre de guvern. Nu scrie absolut nimic concret. Din păcate, dincolo de vorbe şi întâlnirile nenumărate ale doamnei prim-ministru cu ONG-urile din domeniu, nu avansăm în niciun fel în acest domeniu”, a precizat ea. AGERPRES