„În acest moment nu se pune problema unei epidemii de gripă”, a declarat la 10 ianuarie ministrul sănătății, Sorina Pintea, precizând că este vorba doar despre o perioadă cu o circulație mai intensă a virusului gripal.
Declarația ministrului sănătății vine în contextul în care în aceeași zi a fost dat publicității primul raport pe acest an privind numărul total de infecții acute respiratorii și al cazurilor de gripă. În cadrul acestui raport, numărul de cazuri de infecții acute respiratorii raportate este semnificativ mai mare față de cel din ultima săptămână a anului 2018 (cu 32,5%), dar și comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului gripal precedent (cu 9,1%).
Numărul cazurilor de gripă ar putea crește odată cu redeschiderea școlilor
Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute și de gripă ar putea crește, în special în rândul copiilor. Cadrele didactice sunt sfătuite sa fie atente la semnele de îmbolnăvire observate în rândul elevilor și să facă un triaj la primele ore de curs, pentru a evita riscul apariției de focare de gripă în colectivități.
De asemenea, în timpul sezonului gripal – și nu numai – foarte importantă este și respectarea măsurilor de igienă personală. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt măsuri esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă, ne reamintesc reprezentanții Ministerului Sănătății.
Mai este timp pentru vaccinare
Sezonul gripal din acest an a făcut deja cinci victime, din care patru în prima săptămână a anului 2019. Unul din aceste cazuri în mod special a captat atenția presei, deoarece a survenit la un bărbat tânăr, de 33 de ani, fără alte probleme de sănătate, dar și nevaccinat.
În acest context, ministrul sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Mesajul Sorinei Pintea vine însoțit de o recomandare, făcută celor încă nevaccinați, să se vaccineze gripal.
Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gripală a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Până la 6 ianuarie 2019, au fost vaccinate gratuit 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat de Ministerul Sănătății.