Comisarul european pentru Sănătate: România a fost activă în ceea ce privește pesta porcină africană

Comisarul european pentru Sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a apreciat vineri reacția României în problema crizei pestei porcine africane.

„(…) Mulțumesc încă o dată României pentru cât de activă a fost în ceea ce privește pesta porcină africană. Asta înseamnă și respectarea regulilor, care ne ajută să prevenim bolile”, a afirmat oficialul european la Adunarea Generală și Conferința Anuală a Uniunii Europene a Comercianților de Animale Vii și Carne, care are loc în Capitală.

Vytenis Andriukaitis a arătat că trebuie să se permită mișcarea animalelor și a produselor în Uniunea Europeană atâta vreme cât acestea nu constituie un risc pentru sănătate.

„Prevenția este mai bună decât vindecarea. Prevenția este mai bună decât tratamentul nu numai pentru animale, ci și pentru oameni. Trebuie să permitem mișcarea animalelor, produselor în Uniunea Europeană atâta vreme cât acestea nu constituie un risc de sănătate. (…) Buna sănătate a animalelor este și o cheie a competitivității. Prevenim răspândirea bolilor în zonele neafectate. (…) Am văzut problema pestei porcine africane la frontierele noastre. Trebuie să sporim capacitatea de gestionare atunci când apar probleme de boli, Uniunea Europeană trebuie să adopte măsuri de protecție, să ofere susținere cu experți și financiară pentru aceste țări”, a mai afirmat comisarul european.

AGERPRES