Maria Mădălina Turza, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD), şi-a lansat, luni, candidatura ca independent la Parlamentul European (PE), precizând că va milita pentru un pachet legislativ destinat incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, pentru drepturile omului şi justiţie socială şi pentru interesele cetăţenilor.
„După zece ani de luptă pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi, am înţeles că în lupta nesfârşită cu zidurile de nepăsare ridicate şi menţinute în jurul nostru, timpul nu mai are răbdare, iar copiii noştri mai au puţin şi devin adulţi. Adică o nouă generaţie pierdută. Astfel, cu susţinerea părinţilor de copii cu dizabilităţi şi a oamenilor care cred în incluziune şi justiţie socială, am decis să candidez ca independent la PE”, a declarat Turza.
Potrivit acesteia, în prezent, la nivelul UE nu există legislaţie care să reglementeze coerent aspectele vieţii persoanelor cu dizabilităţi, iar acest lucru se reflectă în statisticile europene de abandon şcolar şi neangajare în câmpul muncii şi în viaţa persoanelor cu dizabilităţi din România.
„Nu există servicii de intervenţie în comunitate (terapii) pentru copii şi adulţi, educaţia este absentă sau precară, accesul pe piaţa muncii este aproape inexistent – deci riscăm ca în cinci, maxim zece ani, generaţia copiilor noştri să ajungă abandonaţi în instituţii”, a subliniat Turza.
Obiectivele pe care le are în vedere vizează promovarea unei directive europene pentru educaţie incluzivă, reglementarea serviciilor de intervenţie timpurie (abilitare, reabilitare) în comunitate în cadrul pachetului de măsuri, facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru tinerii şi adulţii cu dizabilităţi, reglementarea unitară a procesului de dezinstituţionalizare la nivelul UE şi facilitarea incluziunii sociale, alocare financiară, implementarea politicilor publice de incluziune/dizabilitate, precum şi măsuri compensatorii pentru familiile cu adulţi cu dizabilităţi în îngrijire.
Din perspectiva drepturilor omului şi a justiţiei sociale, ea a menţionat că temele majore ale mandatului său la PE vizează toate categoriile sociale vulnerabile şi expuse discriminării.
„Veţi găsi în mine un partener şi o portavoce pentru drepturi, libertăţi şi egalitate de şanse. Fie că sunteţi părinţi de copii sau adulţi cu dizabilităţi, părinţi în general, tineri, femei, bătrâni sau dezavantajaţi şi vulnerabili pentru că sunteţi diferiţi, voi lupta pentru ca drepturile voastre să fie respectate şi viaţa noastră să fie mai uşoară”, le-a transmis Turza părinţilor şi susţinătorilor prezenţi la eveniment.
Candidatul independent a mai precizat că va susţine şi va milita pentru acele iniţiative care sunt în interesul cetăţenilor români, „coeziunea şi politica de reciprocitate şi egalitate de tratament pe întreg teritoriul UE, indiferent de cetăţenie sau naţionalitate” fiind priorităţile sale în acest sens.
Maria Mădălina Turza este mama unei fetiţe cu dizabilităţi, activistă pentru drepturile omului şi voluntar pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi de mai bine de zece ani. Este licenţiată în Ştiinţe Politice la Universitatea din Bucureşti, are un master în Politici de Educaţie Incluzivă şi Psihopedagogie Incluzivă la Universitatea din Minnesota, SUA, studii postuniversitare în Drept Internaţional Umanitar, precum şi o serie de cursuri de specializare în domeniul dreptului persoanelor cu dizabilităţi, al instituţiilor şi legislaţiei europene privind combaterea discriminării. În 2016-2017, Turza a fost beneficiara unei burse Fulbright/Humphrey a Departamentului de Stat al SUA în domeniul drepturilor omului şi al politicilor de educaţie incluzivă. AGERPRES