Călin Popescu Tăriceanu: Nu cred că legea de funcţionare este obstacolul în restructurarea activităţii serviciilor

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi, după ce purtătorul de cuvânt al SRI a afirmat că Seviciul este organizat după modelul sovietic şi că e clar că sunt câteva mii de persoane în plus, că legea de funcţionare nu este obstacolul în restructurarea activităţii serviciilor.

„Tot a crescut (bugetul SRI – n.r.), s-a umflat, s-a umflat, a avut o serie de activităţi la care ar fi trebuit să renunţe, a şi renunţat Serviciul Român de Informaţii, de exemplu celebrele interceptări ale telefoanelor, care a reprezentat o activitate consistentă şi costisitoare şi pe care Curtea Constituţională a spus nu aveţi dreptul să o faceţi”, a declarat Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu marţi, la TVR.

Acesta a mai adăugat faptul că nu crede că legea de funcţionare este obstacolul în restructurarea activităţii serviciilor.

„Dacă nu mai sunt cheltuielile cu ascultările la personalul respectiv, e în continuare în servicii. Lucrează un număr important, nu pot să dau eu aceste cifre de angajaţi ai SRI la paza aeroporturilor, în special la Otopeni, care nu sunt remuneraţi, da? Mai au tot felul de alte activităţi, poşta specială, toate astea ar trebui curăţate. Deci, astăzi am văzut că purtătorul de cuvânt al SRI-ului spunea că SRI este organizat după modelul sovietic şi că e clar că sunt câteva mii de persoane în plus. Păi, tocmai asta e problema. Nu cred că legea de funcţionare este obstacolul pentru ca serviciile să îşi restructureze activitatea” a adăugat acesta.

Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, spune, într-un răspuns transmis jurnalistului Ion Cristoiu, în contextul discuţiei legate de reducerea bugetului Serviciului, că SRI a fost organizat pe model sovietic, iar funcţionarea se face în baza unei legi din perioada în care nu era internet.

Jurnalistul Ion Cristoiu reproşa conducerii SRI, pe blogul cristoiublog.ro că „SRI n-a schiţat nici măcar o virgulă în încercarea de a convinge opinia publică de la noi că a cerut o creştere din motive obiective”.

Marţi dimineaţa, Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvînt al SRI i-a tranmis jurnalistului un răspuns, alături de un grafic, intitulat „Situaţie privind ponderea cheltuielilor de personal, a celor cu asistenţa socială şi a celorlalte naturi de cheltuieli în bugetul total al SRI în perioada 2015- 2019”.

În răspuns se arată că doar 16% din totalul bugetului este alocat funcţionării, în rest sumele fiind dedicat pensiilor şi salariilor (inclusiv pensiilor din SIE). Mai mult, Serviciul are atribuţii în zona controlului bagajelor în aeroporturi sau al transportului de documente neclasificate.

„Funcţionăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil şi internetul nu existau (…) Sînt cîteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ”, spune Marincea.

„Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu??, mai spune purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii.MEDIAFAX