Agenția Proprietății Publice (APP), în numele guvernului, a procurat, la 18 februarie, la Bursa de Valori a Moldovei 63,89% din acțiunile nou-emise ale Moldindconbank. Prețul plătit pentru pachetul unic de acțiuni depășește suma de 760 milioane de lei, informează MOLDPRES.
Datele Bursei de Valori a Moldovei arată că cele 3 173 751 acțiuni au fost procurate la preț de 239,5 lei acțiunea. Surse de la APP au confirmat pentru MOLDPRES tranzacția și au menționat că ulterior acțiunile vor fi vândute pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare, ca pachet unic. Condiții egale de participare la licitație și de vânzare vor fi oferite atât potențialului achizitor, semnatar al Antecontractului, cât și altor potențiali achizitori care dețin aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.
Guvernul a aprobat în ședința din 30 ianuarie 2019 proiectul Antecontractului şi proiectul Contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acțiuni nou-emise ale Moldindconbank cu potențialul achizitor, care deține aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei pentru procurarea acestora.
Până în prezent, o permisiune în acest sens din partea BNM a primit doar un investitor bulgar, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”. Reprezentanții companiei bulgare au spus că ultimele evoluții din sistemul bancar moldovenesc i-au determinat să vină cu investiții în țara noastră.
Moldindconbank este o bancă sistemică, fiind a doua cea mai mare bancă pe piaţa locală, cu o pondere de aproximativ 23,2 la sută din depozitele persoanelor fizice din sectorul bancar şi cu un număr de circa 604 mii de deponenţi persoane fizice. Totodată, Moldindconbank este poziţionată drept lider al sectorului bancar după numărul de carduri aflate în circulate pe piaţa locală, cu o cotă de 37,8%. De asemenea, Moldindconbank exercită o influenţă mare asupra economiei naţionale la capitolul finanţarea majorităţii sectoarelor economice, dar şi prin rolul său semnificativ (locul 2) în ce priveşte volumul plăţilor ordinare şi trezoreriale.
BNM a blocat, pe 20 octombrie 2016, un grup de acționari ai Moldindconbank, care acționau concertat, prin achiziționarea anterioară și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcând astfel prevederile Legii instituțiilor financiare. În urma anulării acțiunilor suspendate, au fost emise acțiuni noi, în conformitate cu prevederile Legii privind piața de capital. Aceste acțiuni noi au fost evaluate de o companie internațională de renume și au fost expuse spre vânzare la bursă, însă nu au fost solicitate.