Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice – promulgată de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale modificările aduse legislaţiei privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele a semnat decretul de promulgare a Legii pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi a demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Senatul a hotărât pe 4 martie, în calitate de for decizional, ca răspunderea civilă, administrativă sau disciplinară pentru faptele privind existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de trei ani.

Senatorii au reexaminat, în acest sens, o formă a legii care a fost declarată neconstituţională prin decizia Curţii Constituţionale nr. 682/2018.

Potrivit textului adoptat, „răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice, este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condiţiile depăşirii termenului general de prescripţie de 3 ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”.

Textul iniţial, contestat la Curtea Constituţională, prevedea că „faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor”.

* Tot miercuri, preşedintele Iohannis a mai semnat şi decretul de promulgare a Legii audiovizualului, modificată recent de Parlament.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 21 noiembrie 2018, un proiect de lege care modifică Legea audiovizualului, în sensul instituirii obligativităţii informării asupra numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”, în cadrul programelor de televiziune şi de radiodifuziune care abordează tema violenţei domestice.

Potrivit proiectului, „în cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice, este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon ‘Telverde destinat victimelor violenţei domestice’. Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon ‘Telverde destinat victimelor violenţei domestice’, în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului ‘În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice’ însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”.

În cazul serviciilor de televiziune textul cu privire la serviciul Telverde se afişează static şi lizibil pe toată durata programului respectiv. Legea a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, pe 18 februarie 2019.

* Totodată, şeful statului a promulgat şi legea privind unele măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din România.

* Alt decret semnat miercuri de preşedinte vizează promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului privind transportul durabil, semnat la Mikulov la 26 septembrie 2014, la Convenţia-cadru privind protecţia şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor, adoptată la Kiev la 22 mai 2003.

* Preşedintele Iohannis a semnat şi decretul privind acordarea Drapelului de luptă Centrului 485 Comunicaţii şi Informatică şi decretele pentru eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Galaţi a Georgetei-Luminiţei Tîlvăr (pensionare, la data de 25 martie 2019) şi a Lilianei Ciobanu, judecător la Curtea de Apel Bacău (pensionare, la data de 1 aprilie 2019). AGERPRES