Luna iulie, numită în popor şi Cuptor, începe cu căldură mare, iar Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru 1-2 iulie Cod Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.
După câteva zile mai răcoroase, în intervalul indicat ţara va fi cuprinsă de arşiţă, iar pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-35 grade Celsius.
În acest context, medicii atenţionează în special persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii, să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pânză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare.
Conform meteorologilor, ploile ar putea reveni de miercuri, 3 iulie, preponderent în regiunea de nord a ţării.
Conform datelor observaţiilor multianuale, luna iulie în Republica Moldova este cea mai caldă lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului constituie în teritoriu de la +19ºC la nord până la +22ºC în sudul ţării. Cea mai răcoroasă lună iulie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1979, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +16,5ºC (Briceni) şi +18,9ºC (Cahul). Cea mai caldă lună iulie a fost în anul 2012, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +23,7ºC (Briceni) şi +26,7ºC (Dubăsari, Comrat).
Luna iulie este a șaptea lună a anului în calendarul gregorian și are 31 de zile. Ziua are 14 ore, iar noaptea — 10 ore. Iulie (lat. julius), inițial numită quintilis de la cuvântul quintus (al cincilea), deoarece a fost a cincea lună în vechiul calendar roman, a devenit ulterior iulius, în amintirea împăratului roman Iulius Cezar, care s-a născut la 13 iulie 100 î.Hr.
De asemenea, mai este cunoscută și sub denumirea de “Cuptor“, “Luna fierbințelilor“ sau “Luna coacerilor“. Se spune că pe cât este de cald în această perioadă, tot atât de frig va fi și în luna februarie.