Ministrul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene din Republica Moldova, Nicolae Popescu, speră să fie adoptată o nouă declaraţie privind cooperarea strategică Bucureşti – Chişinău pentru următorul deceniu.
„Se împlinesc curând zece ani de la declaraţia privind instituirea unui Parteneriat strategic între România şi Republica Moldova şi ne-am dori adoptarea unei noi declaraţii care să pună bazele cooperării noastre strategice şi pentru următorul nostru deceniu. În plan bilateral avem foarte multe proiecte de cooperare concretă, pentru că obiectivul nostru ca Guvern de la Chişinău este să dezvoltăm şi să ne mişcăm dintr-o situaţie în care avem o comunitate de istorie, limbă şi cultură într-o situaţie în care mai avem şi o comunitate de infrastructură pe cât mai multe domenii posibile, în domeniul energetic, în domeniul telecomunicaţiilor, al comunicaţiilor, al investiţiilor, pentru că doar prin realizarea acestor proiecte concrete Republica Moldova poate fi ancorată şi mai ferm în spaţiul european cu sprijinul şi prin România şi ţinând cont de faptul că mâine este Ziua de independenţă a Republicii Moldova noi ne dăm foarte bine seama că procesul de consolidare al Republicii Moldova continuă”, a afirmat Popescu, în declaraţia de presă comună susţinută cu ministrul român de Externe, Ramona Mănescu.
El a menţionat că, de aproape trei decenii, Republica Moldova are independenţă politică, iar treptat şi-a edificat „un grad sporit de independenţă economică şi comercială”, care se datorează în mare parte Acordului de asociere cu UE. „Sper că în următoarele luni vom asista şi la o situaţie în care Republica Moldova va fi independentă şi energetic, atunci când sper că împreună vom putea deschide gazoductul Ungheni – Chişinău prin care Republica Moldova va fi conectată la reţeaua de gaze europene prin intermediul României”, a adăugat ministrul.
Popescu a apreciat sprijinul oferit de România Republicii Moldova. „Astăzi, noul Guvern de la Chişinău redeschide uşile din Occident, din UE, de la Washington şi pe foarte multe dosare avem sprijinul deschis şi permanent al României care ne ajută să redeschidem aceste uşi, ne ajută să readucem în Republica Moldova asistenţa europeană, sprijinul politic, dar şi financiar datorită căruia şi fără care Republica Moldova nu poate exista ca stat. (…) În ajunul Zilei independenţei, vreau să subliniez că noi ca ţară continuăm să ne consolidăm şi construim această independenţă şi România ne ajută să o facem, fiind unul dintre cei mai fermi susţinători ai ţării noastre şi ai independenţei noastre pe mai multe domenii”, a spus ministrul moldovean de Externe.
Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a reiterat susţinerea României pentru parcursul european al Republicii Moldova.
„Obiectivul strategic al României în relaţia cu Republica Moldova rămâne acela de a susţine ferm parcursul european, agenda europeană. Am confirmat interesul nostru major pentru avansarea agendei bilaterale de cooperare. (…) Dorim să ne concentrăm în perioada următoare pe proiectele de maxim impact, care să fie realizate prioritar, pe termen scurt şi mediu, cu scopul acordării unui sprijin concret pentru consolidarea orientării pro-europene. Un accent special va fi acordat în continuare proiectelor de interconectare în domeniul energetic. Totodată, vom continua ca prin tot ceea ce facem să punem cetăţeanul în centrul eforturilor noastre. Am apreciat că proiectele de cooperare bilaterală rămân pârghia cea mai solidă pentru avansarea parteneriatului nostru strategic şi asigurarea ireversibilităţii parcursului european al Republicii Moldova”, a afirmat Mănescu.
Ea a precizat că s-a convenit ca, în plus faţă de numeroasele proiectele prioritare, să se facă şi un demers de identificare, fie pe bază bilaterală, fie în formatul UE, a posibilităţii de transfer de expertiză care să sprijine eforturile Republicii Moldova de avansare a reformelor asumate. „Am confirmat deja disponibilitatea noastră pe linia sprijinului care poate fi acordat din partea MAE către Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova. L-am asigurat pe domnul ministru Popescu că, la nivelul Uniunii, Republica Moldova va avea în continuare în noi cel mai sincer şi ferm susţinător. În egală măsură, am subliniat importanţa decisivă a continuării în ritm susţinut a reformelor asumate deja în baza Acordului de asociere cu Uniunea Europeană”, a transmis Ramona Mănescu.
Totodată, ea a subliniat relevanţa majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova şi neafectarea vectorului său proeuropean.
„Am subliniat importanţa consolidării comunităţii de limbă, cultură şi istorie care stă la baza acestei relaţii”, a mai spus ministrul, care a felicitat Republica Moldova pentru celebrarea, marţi, a Zilei independenţei.
Oficialul moldovean este unul dintre invitaţii speciali ai Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. AGERPRES