Epidemie de poliomielita in Filipine

Departamentul de Sănătate (DOH) din Filipine a confirmat joi că poliomielita a reapărut pe teritoriul naţional filipinez, la aproape două decenii după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţase eradicarea bolii în această ţară în anul 2000, informează Xinhua.

Francisco Duque, secretar de stat pentru Sănătate, a confirmat că DOH a declarat „starea de epidemie” după ce reprezentanţii săi au detectat boala în organismul unui copil de trei ani din provincia Lanao del Sur, aflată în sudul ţării.

Într-o conferinţă de presă, Francisco Duque a spus că fetiţa în cauză, care nu era vaccinată contra poliomielitei, se simte bine în prezent, deşi prezintă anumite sechele după „o paralizie reziduală”.

În afara acestui caz deja confirmat, DOH aşteaptă confirmarea unui alt caz suspect de „paralizie acută flacidă”.

Francisco Duque a mai spus că poliovirusul a fost detectat în mostre prelevate din sistemul de canalizare din Tondo, un district din capitala ţării, Manila, dar şi din canalele navigabile din Davao, un oraş major din sudul statului filipinez, în cadrul unor acţiuni regulate de monitorizare a calităţii mediului.

„Mostrele au fost testate de Institutul de Cercetări pentru Medicină Tropicală şi verificate de Institutul Naţional Japonez pentru Boli Infecţioase şi de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite”, a precizat acelaşi oficial filipinez.

El a explicat că este suficient un singur caz confirmat de poliomielită cu poliovirus de tip 2, sau două mostre de mediu pozitive asociate genetic cu două zone diferite, pentru confirmarea unei epidemii într-o ţară unde boala fusese declarată eradicată.

Poliomielita este o boală infecţioasă care se răspândeşte cu rapiditate. Poate să provoace paralizie şi, în cazuri mai rare, poate fi fatală. Nu există un tratament care să vindece poliomielita. Totuşi, poate fi prevenită prin doze multiple de vaccin anti-polio, care sunt considerate de multă vreme sigure şi eficiente.

Filipine a fost declarată o ţară în care poliomielita a fost eradicată în octombrie 2000, după ce ultimul caz de poliovirus fusese raportat în 1993.

Francisco Duque afirmă că reapariţia poliomielitei în Filipine a fost cauzată de acoperirea scăzută a imunizării populaţiei împotriva acestei boli, salubritatea şi igiena ecologică precare şi monitorizarea scăzută a bolilor.

DOH, în strânsă coordonare cu diviziile guvernamentale locale şi cu agenţiile naţionale aferente, dar şi cu sprijinul oferit de OMS, UNICEF şi alţi parteneri, „pregăteşte o reacţie rapidă pentru a contracara epidemia de poliomielită”.

Aceste măsuri includ o serie de vaccinări orale sincronizate contra poliomielitei, pentru a proteja orice copil cu vârsta de sub cinci ani de riscul de a contracta virusul, în octombrie 2019.

În plus faţă de campania de imunizare, Francisco Duque a reamintit populaţiei „să practice o mai bună igienă personală, să îşi spele mâinile cu regularitate, să folosească toaleta, să bea doar apă sigură şi să gătească mâncarea cu minuţiozitate”. AGERPRES