Chişinău, 15 oct. /MOLDPRES/. Zeci de producători moldoveni şi importatori din nouă state străine s-au întrunit marţi, 15 octombrie, la Chişinău, la Conferința cu genericul „Oportunități de investiții în horticultura de valoare înaltă din Moldova” și Forumul Comercial Internațional B2B. Evenimentele au fost organizate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM”, transmite MOLDPRES.
În cadrul Conferinței au fost abordate subiecte ce ţin de opţiuni pentru investiții în scopul sporirii eficienței și, ca urmare, al creșterii volumului de export al producției horticole de valoare înaltă. Totodată, obiectivul Forumului Comercial Internațional B2B, a fost de a stabili relații de parteneriat pentru facilitarea comerțului.
”Republica Moldova consumă anual, în medie, 130 mii de tone de fructe, însă din păcate nu toate fructele sunt autohtone. Obiectivul guvernului este de a majora în ţara noastră consumul de fructe și legume autohtone, precum și de a pregăti această ramură pentru exportul pe piețele tradiționale și alte piețe noi. Horticultura tradițională este direcția prioritară a agriculturii, iar valorificarea fructelor pe piețele internaționale este un deziderat și trebuie să fie și pe agenda fiecărui fermier”, a declarat, în deschiderea forumului, Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
”Importatorii de fructe din multe țări manifestă un interes sporit pentru achiziționarea de fructe moldovenești. Confirmarea participării la această conferință a importatorilor din Emiratele Arabe Unite, Franța, Spania, România, Africa de Sud, Ucraina, Rusia, Belarus și Tadjikistan, este o oportunitate pentru producătorii din Moldova”, a remarcat Andriy Yarmak, șeful Proiectului regional de dezvoltare a horticulturii FAO/BERD în Moldova, Georgia, Uzbekistan și Tadjikistan.
În același context, Iurie Hurmuzachi, vicedirectorul FARM, a precizat că prin această reuniune internațională “se doreşte sensibilizarea a peste 150 de participanți pentru a multiplica exemplele de succes și ideile inovatoare în investiții în horticultură de valoare înaltă”.
În cadrul lucrărilor conferinţei, au fost prezentate modele concrete, practice, de investiții pe anumite sectoare, concentrate asupra agriculturii de valoare înaltă. De asemenea, importatorii care au participat la forumul comercial au avut ocazia să viziteze două plantații mari de mere, ce au toată infrastructura necesară exporturilor: depozitare modernă, linii de sortare. Pentru importatorii interesați de struguri de masă, a fost organizată o vizită la întreprinderile care produc, depozitează și exportă struguri.
Suprafețele de culturi pomicole în țara noastră ating cifra de 140 mii de hectare, dintre care pe rod sunt circa 115 mii ha. Producția globală de fructe este de circa 900 mii de tone, iar productivitatea medie constituie 7-8 tone per hectar. Comparativ cu anii precedenți, producția de fructe s-a majorat cu circa 20%, datorită plantațiilor avansate. Exportul de fructe moldovenești pe piețele internaționale a ajuns la circa 300 mii de tone, ceea ce reprezintă o treime din potențialul producției totale.