Obiectivele politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018 au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei tripartite

La Guvern s-a desfășurat astăzi şedinţa Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, în cadrul căreia a fost examinat și susținut proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în partea ce ţine de realizarea obiectivelor politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Conform proiectului, la capitolul impozit pe venit, se prevede majorarea tranșelor de venit impozabile, precum și mărirea scutirii anuale personale și scutirii anuale pentru persoanele întreţinute, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2018 (6%). Această măsură vine să reducă efectul inflaţiei asupra veniturilor populaţiei.

Totodată, în vederea diminuării fenomenului de evaziune fiscală, proiectul prevede utilizarea obligatorie a facturii fiscale electronice de către anumite categorii de agenți economici și de către subiecții impozabili care efectuează livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

În scopul atingerii normelor Uniunii Europene privind impozitarea indirectă, politica bugetar fiscală prevede majorarea cotelor accizelor pentru produsele petroliere, de tutun și alcool, prin ajustarea la rata inflației prognozată pentru anul 2020 (5%) și stabilirea acestora pentru o perioadă de 3 ani.

Referitor la scutirea de taxa pe valoarea adăugată și de accize pentru bunurile importate, proiectul stabilește suma maximă de 300 de euro de persoană la introducerea în țară a bunurilor în scopuri necomerciale. În cazul călătorilor care folosesc transportul aerian și al celor care folosesc transportul maritim, pragul financiar pentru bunurile călătorilor va fi de 430 de euro.

Politica bugetar fiscală pentru anul 2018 urmează a fi prezentată spre aprobare Cabinetului de miniștri și ulterior Parlamentului.