Joi, 24 octombrie 2019, începând cu ora 10.00, a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” ceremonia Dies Academici, prin care s-au sărbătorit 159 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).
Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul UAIC, care a mulțumit invitaților pentru participare: „Vă aducem mulțumirile noastre pentru participarea la acest eveniment deosebit de important pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Trăim bucuria celebrării celor 159 de ani de la fondarea universității, moment aniversar, moment de bilanț și prilej pentru a construi universitatea viitorului. Dar universitatea viitorului pleacă de la universitatea prezentului, care își are seva în universitatea trecutului.”
În continuare, prof. univ. dr. Tudorel TOADER a dezvoltat, pe scurt, conceptele de universitate a trecutului, prezentului și viitorului: „Gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă către înaintașii noștri, care au construit spiritul universitar al UAIC. Foarte mulți dintre dascălii Universității și-au depășit condiția, devenind personalități naționale și internaționale marcante, și menționez doar câteva exemple: Vespasian Pella, Titu Maiorescu, Petre Andrei, Ștefan Procopiu, Alexandru Xenopol. Universitatea de astăzi continuă să reprezinte acel far luminos pentru educația, cultura și știința românească. La admiterea de anul acesta am înregistrat un număr record de candidați unici, am făcut și facem eforturi pentru securizarea patrimoniului, modernizăm stațiunile de cercetare științifică și alte imobile pe care le-am preluat în stare nefuncțională, construim un cămin nou dar și o bază sportivă modernă. Universitatea viitorului presupune, în viziunea noastră, dezvoltarea unui oraș universitar, universitatea va trebui să genereze progres, să răspundă provocărilor lumii moderne, iar internaționalizarea va fi elementul fără de care actualele universități nu își vor putea îndeplini menirea.”
Rectorul a încheiat prin a mulțumi autorităților locale și centrale pentru buna colaborare și a transmis mulțumiri și urări întregii comunități academice a UAIC.
Ceremonia a continuat cu alocuțiunea domnului Mihai BUSUIOC, Președinte al Curții de Conturi a României, care a evocat momentul fondator al Universității și a apreciat buna colaborare dintre instituția pe care o conduce și UAIC: „La mulți ani primei universități din România! Transmit un mesaj de prețuire pentru actul educațional de înaltă clasă pe care îl săvârșiți aici. Încă de la începutul mandatului meu, unul dintre obiectivele asumate a fost colaborarea activă cu mediul academic. Mă bucur că momentul aniversar de astăzi oferă prilejul de a ne consolida colaborarea, vă doresc multă inspirație pentru a fi un etalon de cunoaștere și lumină pentru generațiile care vin.”
La finalul alocuțiunii, rectorul UAIC i-a acordat domnului Președinte Mihai BUSUIOC diploma de excelență a Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași.
A urmat mesajul domnului prof. univ. dr. Ludovic THILLY, Președinte al Grupului Coimbra: „Este o onoare și o plăcere să fiu astăzi aici. Am cel puțin trei motive de bucurie: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este una dintre cele mai active universități din grupul Coimbra. Al doilea motiv îl reprezintă relația specială dintre UAIC și Universitatea din Poitiers, care are o bogată tradiție. Al treilea motiv este legat de bucuria de a fi parteneri de alianță cu UAIC și alte cinci universități europene de renume, alianță care are ambiții înalte și în cadrul căreia împărtășim aceleași valori. De asemenea, vă mulțumim că sunteți gazda Seminarului Rectorilor „Universities in a Changing Europe: 30 years since the Fall of the Iron Curtain”. Felicitări, Universitatea dumneavoastră este, fără îndoială, în centrul Europei.”
În continuare a luat cuvântul Mihai CHIRICA, Primarul Municipiului Iași, care a expus o radiografie sintetică a situației învățământul românesc și a punctat rolul universităților în reclădirea societății: „Este o deosebită onoare să fiu aici. Au trecut 159 de ani de la apariția învătământului superior românesc. România educată nu mai este doar o strategie de țară sau un program politic, a devenit o urgență pentru întreg poporul român. Din păcate, suntem țara cu cel mai mic nivel de promovabilitate la Bacalaureat, cel mai mare număr de analfabeți funcțional, cei mai puțini absolvenți de învățământ superior, țara care exportă elite. Rolul universităților în reformarea poporului român este fundamental, aici este singurul loc în care putem reclădi viitorul acestei țări.” În încheiere, Primarul a adresat comunității academice rugămintea de a face tot ce este cu putință pentru a pune România acolo unde îi este locul în educația europeană și a acordat Universității o diplomă aniversară.
Au mai luat cuvântul Părintele Arhimandrit Nichifor HORIA, reprezentant al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Mons. Pr. dr. Benone FARCAȘ, Rectorul Institutului Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași și reprezentant al Diecezei Romano-Catolice de Iași și prof. univ. dr. Manuela CIOCOIU, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care au transmis mesajele instituțiilor pe care le-au reprezentat la ceremonia aniversară.
Următorul mesaj a fost transmis de prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel IANCU, președintele Senatului UAIC, care a evocat personalitatea unui ilustru cadru didactic din trecut al Universității, profesorul Ion SIMIONESCU și a transmis urări comunității academice: „Din partea membrilor Senatului, vă doresc multă sănătate și înțelepciune. Vivat, crescat, floreat Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași!”
Evenimentul a continuat cu un moment artistic, susținut de Corala „Universitas”, dirijată de pr. lect. univ. dr. Ionuț-Gabriel NASTASĂ și coordonată de doamna Gabriela ENĂȘESCU.
În cadrul ceremoniei Dies Academici, a fost acordată și distincția de Professor Emeritus pentru doi profesori ai Universității care s-au pensionat recent:
· Prof. univ. dr. Dinu AIRINEI (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor)
· Prof. univ. dr. Mihai Dinu GHEORGHIU (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației)
Următorul moment din program a fost premierea tinerilor cercetători ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu cele mai bune rezultate obținute pe parcursul anului 2018, distincțiile fiind oferite de prof. univ. dr. Mihaela ONOFREI, prorector al UAIC. Premianții au fost:
· CS dr. Ștefan-Adrian STRUNGARU (Facultatea de Biologie)
· Lect. univ. dr. Laura-Gabriela SÂRBU (Facultatea de Chimie)
· Lect. univ. dr. Ioana Alexandra HORODNIC (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor)
· Lect. univ. dr. Raluca Mihaela HODORCĂ căs. ONOSE (Facultatea de Educație Fizică și Sport)
· Lect. univ. dr. Laura VELICU (Facultatea de Fizică)
· CS III dr. Florin Constantin MIHAI (Facultatea Geografie și Geologie)
· Asist. univ. drd. Simona POPUȘOI (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației)
· CS II dr. Valentina RUSU (Institutul de Cercetări Interdisciplinare – Departamentul Științe Socio-Umane)
Prof. univ. dr. Dumitru OPREA, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în perioada 2000-2008, a continuat tradiția și a anunțat câștigătorul bursei „Sfântul Dumitru”, ediția 2019: Ștefan-Răzvan BĂLĂUCĂ, student în anul al II-lea la Facultatea de Fizică și la Facultatea de Informatică. Printre performanțele lui Ștefan care au convins comisia de selecție putem aminti: medalie de aur la Mathematical Olympiad Ariel, medalie de argint la South-Eastern European Mathematical Contest for University Students (SEEMOUS), premiul I la Concursul de Fizică „Dragomir Hurmuzescu”, toate obținute pe parcursul anului 2019. Pentru bursa „Sfântul Dumitru”, în valoare de 400 de euro, au mai concurat alți cinci studenți de excepție ai Universității.
Finalul ceremoniei Dies Academici a fost marcat de Corala „Universitas”, care a intonat tradiționalul imn „Gaudeamus Igitur”.
Ceremonia aniversară Dies Academici face parte din suita de manifestări academice organizate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu prilejul sărbătoririi a 159 de ani de la înființare. În perioada 24-26 octombrie, la UAIC a avut loc Seminarul Rectorilor „Universities in a Changing Europe: 30 years since the Fall of the Iron Curtain” la care, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, rectori, prorectori, profesori de la universități membre ale Grupului Coimbra și Rețelei Utrecht au prezentat și dezbătut provocările cu care se confruntă universitățile europene în prezent, în special cele legate de Brexit, răspândirea populismului și dezvoltarea tendințelor post-adevăr. Pe 25 octombrie a avut loc celebrarea a 25 de ani de parteneriat între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din Konstanz. Sâmbătă, 26 octombrie, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a deschis a XLIII-a ediţie a expoziției „Flori de toamnă”, care poate fi vizitată până pe 17 noiembrie.