Universitățile Oxford și Cambridge, pe primele două locuri într-un top al instituțiilor de învățământ superior din lume

Universitățile britanice Oxford și Cambridge ocupă în premieră primele două locuri în topul „Times Higher Education World University Rankings”, informează miercuri BBC.

Un factor cheie în această clasare îl reprezintă veniturile și ambele universități au înregistrat o creștere din acest punct de vedere în ultimul an, parțial datorită granturilor de cercetare de la UE. Dar aceste venituri ar putea scădea odată cu Brexitul, a avertizat directorul acestui studiu, Phil Baty.

Times Higher Education, care realizează clasamentul, a precizat că marjele au fost extrem de strânse, toate instituțiile de vârf din top excelând la criterii precum predare, cercetare, renume internațional și venituri.

Însă universitățile Oxford și Cambridge au înregistrat creșteri în veniturile lor totale instituționale de 24% și respectiv 11%, în timp ce rivalele lor, California Institute of Technology (3) și Stanford University (4) au înregistrat scăderi de venituri.

Cercetătorii au atras atenția și asupra faptului că un sfert din veniturile universității Cambridge și o cincime din cele ale Oxford provin din granturi UE — un factor cheie care subliniază riscul pe care l-ar putea reprezenta Brexitul pentru performanța globală a principalelor universități britanice.

Clasamentul global al celor 1.000 de universități din 77 de țări este dominat de instituțiile de învățâmânt americane.

Alte instituții britanice din top 50 sunt Imperial College London pe locul al 8-lea, University College London (16), London School of Economics and Political Science (25), Universitatea din Edinburgh (27) și King’s College London (36).

Din top 20 al celor mai bune universități din lume mai fac parte Massachusetts Institute of Technology (5), Universitatea Harvard (6), Universitatea Princeton (7), Universitatea din Chicago (9), ETH Zurich — Swiss Federal Institute of Technology și Universitatea Pennsylvania (la egalitate pe locul al 10-lea), Universitatea Yale (12), Universitatea Johns Hopkins (13), Universitatea Columbia (14), University of California, Los Angeles (UCLA, 15), Universitatea Duke (17), Universitatea Berkeley (18), Universitatea Cornell (19) și Northwestern University (20).

Cercetătorii susțin că aceste concluzii indică „o amplificare a distanței dintre super-instituțiile de elită britanice și alte universități”, puțin peste jumătate din principalele 200 de instituții de învățământ britanice coborând în clasament.

„Sistemul de învățâmânt superior se confruntă cu o presiune politică intensă, care pune sub semnul întrebării nivelul taxei de școlarizare de 9.250 de lire sterline din Anglia, gradul de atractivitate pe care îl prezentăm pentru studenții internaționali, fluxul de fonduri pentru cercetare și concentrarea de talente după Brexit”, a afirmat Baty.

„Dar unul dintre lucrurile pe care acest nou clasament îl transmite foarte clar este că Marea Britanie are multe dintre cele mai bune universități din lume și unul dintre cele mai bune sisteme de educație superioară din lume.

Datele arată că universitățile britanice produc noi cercetări deschizătoare de drumuri, atrag studenți internaționali și talente academice și asigură un mediu de învățare de nivel mondial”, a adăugat el, precizând că universitățile britanice sunt „valori naționale uriașe”.