Un procuror de la Parchetul General a solicitat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 12 ani şi 10 luni închisoare în dosarul privind tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.
La acest termen de judecată în dosarul Colectiv, procurorul a cerut ca cei trei patroni să primească 10 ani şi 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în formă agravantă, 4 ani pentru vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi 3 ani pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. La pedeapsa cea mai grea să fie adăugată o treime din celelalte pedepse, urmând ca cei trei patroni să fie condamnaţi la 12 ani şi 10 luni închisoare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi civile.
Procurorul a mai cerut ca Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – să fie condamnată la 14 ani şi 6 luni închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, la câte 12 ani şi 10 luni închisoare.
De asemenea, reprezentantul Parchetului a cerut aplicarea unor amenzi maxime pentru SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Procurorul a mai solicitat admiterea despăgubirilor pentru părţile civile, respectiv familiilor celor decedaţi, dar şi persoanele rănite.
„Din punctul nostru de vedere, avem de a face cu un cerc vicios. Sancţiunea trebuie să fie una fermă. Inculpaţii au acţionat în mod concertat pentru a obţine profit cu încălcarea legii. Faptele lor au avut consecinţe foarte grave – 64 de persoane decedate. De remarcat, nonşalanţa şi lejeritatea cu care inculpaţii au săvârşit faptele”, a spus procurorul.
La acest termen de judecată, se discută doar partea din dosar care se referă la patronii clubului şi pirotehnişti.
În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.
Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu „nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, (…) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL”. AGERPRES