Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/. Persoanele care au ţinut o perioadă lungă de post înainte de Crăciun trebuie să acorde o atenţie sporită alimentaţiei în zilele de sărbătoare, evitând abuzurile, notează MOLDPRES.
Mai mulţi medici au explicat, la solicitarea MOLDPRES, că trecerea la o mâncare normală, chiar excesivă, după o perioadă de post cu o alimentaţie săracă în proteine şi vitamine, poate duce la crize de colecistită şi pancreatită.
„Colecistul şi pancreasul sunt cele mai afectate în astfel de situaţii şi de aceea alimentele trebuie consumate cu atenţie. Nu trebuie să mâncăm mult şi foarte multe dintr-o dată şi nici să consumăm alcool în cantităţi mari”, afirmă specialiştii.
Potrivit medicilor, în zilele de sărbătoare, pentru persoanele care suferă de maladii cronice ale organelor interne este indicat să opteze pentru bucate mai uşoare, alternate cu salate şi zarzavat.
O atenţie sporită trebuie să manifeste şi cei cu crize cardiovasculare, având grijă să nu obosească, să nu stea mult în picioare şi să nu schimbe programul normal prea mult.
„Oamenii nu ar trebui sa consume prea mult alcool şi mai ales energizante, pentru că acestea produc tensiune, puls crescut, agresivitate şi dacă se adaugă şi alcool sunt şi mai dăunătoare. De asemenea, nu trebuie să uităm de mişcare, o plimbare după o masa copioasă este recomandată”, susţin medicii.