Breaking News

PERONUL DE PE PARTEA ROȘIE


Tot ce se întâmplă astăzi pe scena politică a țării este mai jalnic decât un bâlci de proastă calitate din fostele mahalale ale aglomerațiilor urbane aflate la răsăritul dezvoltărilor ”pe baze științifice”. Clasa politică poate fi asimilată cu o clasa de repetenți, strânsă laolaltă pentru a fi izolată de restul societății, gândind că această soluție de urgență va face bine celor nevinovați că s-a ajuns în acest derapaj. Ideea în sine este una de salutat chiar și numai pentru că ea, cu toate că nu rezolvă problema, ne dă speranța să credem că există cineva care o iau în seamă, care o evidențiază și o propune dezbaterilor în societate. Astfel, conștientizăm dimensiunea dezastrului, raportată direct la ceea ce intenționăm fiecare să facem din viața noastră. A ajuns deja o problemă de viață și de moarte, de această dată fără a ne mai folosi de cuvinte pompoase, lipsite de o minimă acoperire în realitatea imediată.
O țară în care legea este doar pentru boi, în timp ce cățeii și dulăii sar peste barieră, fără nici o remușcare, ne-a adus în situația în care nu mai credem în nimic, de la minune la normalitate.
Asumarea răspunderii guvernului cu orice preț, transformată într-o îmbulzeală din ce în ce mai greu de gestionat, a devenit deja drumul cel mai scurt folosit nu pentru a accelera și a arde etapele, cât mai ales pentru a se furișa, pentru a ajunge cât se poate de direct la un interes a cărei importanță nu are nimic în comun cu așteptările celor despre care nu ezită să spună sau să strige că lucrează.
În învălmășeala din stradă nimeni nu mai știe exact care îi sunt așteptările. Prea multe strigăte, țipete, urlete, pentru ca să se mai înțeleagă ceva coerent.
Liberalii vor cu tot dinadinsul să provoace alegeri anticipate, dar nu oricum. Vor să fie siguri că vor câștiga mai mult decât au visat ei din 24 mai 1875, momentul în care a luat ființă PNL, ajuns astăzi cel mai vechi partid politic din România. (Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali )
Pentru a-și vedea visul cu ochii au nevoie de cât mai mulți primari și consilieri locali, astfel încât, baza partidului să fie cât mai largă, cât mai întinsă, ceea ce îi va asigura, după alegerile locale, un puternic ascendent pentru a ocupa fotoliile majoritare ale viitorului Parlament al României, cel puțin în mandatul 2020-2024.
Isteria cu care operează echipele din sfera salubrității lui Ludovic Orban crește numărul de tomberoane pline cu ”mărețele realizări” ale guvernului PSD-ALDE, cu mențiunea că actualii adversari ai social-democraţilor, oamenii lui Tăriceanu nu fac altceva decât să-și dea singuri șuturi diminuându-și la maxim procentele șa o eventuală întâlnire față în față cu electoratul. Acest tip de denaturare s-a întâmplat și cu PUR-ul lui Dan Voiculescu, partid a cărei soartă a fost sinonimă cu dispariția intempestivă de pe scena politică a țării sau cu APR, partidul lui Marian Enache. Soarta partidelor balama este una singură, atunci când vorbim despre dispariții din zona iluzionismului, care excede formulei Hocus – Pocus – Preparatus! Uite partidul ! Nu mai este Partidul!
Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, face o radiografie exactă a realității imediate prin care trecem ca Vodă prin lobodă: ”Sunt mai multe probleme de constituționalitate în legea adoptată astăzi, privind eliminarea ”pensiilor speciale”. Indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor – acelea au fost adoptate prin statutul parlamentarilor. Legea privind privind statutul parlamentarilor se adoptă de cele două camere în ședință comună. Astăzi nu a fost ședință comună, deci nu se puteau atinge de acea lege, de exemplu. Chiar nimeni nu citește Constituția? Este text în Constituție care spune ce este de competența ședințelor comune, printre care statutul deputaților și senatorilor. Restul, pentru pensiile judecătorilor, nu doar CCR a spus că nu pot fi afectate. A spus recent și Comisia de la Veneția. Îl atragi pe om să se facă judecător, îi dai lege să-l scoți la pensie la 90 de ani vechime și după aceea îi tai pensia. Păi ce predictibilitate este asta? Curtea Europeană a Drepturilor Omului tot timpul vorbește de faptul că legile trebuie să fie predictibile. S-a încercat ceva similar în Ungaria și CEDO a spus că nu poți să afectezi statutul judecătorului pe care el l-a avut în vedere când s-a făcut judecător. Și-a făcut o proiecție de viață și are dreptul să i se respecte. Dar noi nu respectăm nici ce zice CEDO, nici ce zice Comisia de la Veneția, nici ce zice Curtea Europeană de Justiție, dar ne declarăm stat de drept. Mă mir de domnul de la USR, spune că legea e neconstituțională, atunci de ce au votat-o?”
Urmează depunerea moțiunii de cenzură de către PSD, discutarea acesteia și votul cu peronul pe partea roșie.
ADI CRISTI