Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen reprezintă o legiferare a turismului electoral, a apreciat, joi, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a adăugat că vor exista probabil sesizări la Curtea Constituţională în legătură cu această ordonanţă.
„Probabil vor fi sesizări la Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa. Problema majoră pe care o văd – eu am văzut textul ordonanţei ieri – este legată de legiferarea, practic, a turismului electoral. Pentru că logica democraţiei parlamentare a dus la crearea unei zone, unei circumscripţii – aşa funcţionează peste tot – care permite legătura dintre cetăţeni şi ales şi responsabilitatea alesului în faţa cetăţenilor. În momentul în care se desfiinţează circumscripţiile electorale – dacă nu ai o listă naţională şi permiţi votul oriunde şi oricând -, atunci sigur că această logică este înfrântă şi ea distruge conexiunea, legătura care trebuie să existe între alegător şi ales. Şi aici cred că este o problemă serioasă care, de data asta, este pe fond şi nu numai una de formă”, a arătat Tăriceanu într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis.
Anterior, tot într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, arăta că a discutat cu preşedintele Iohannis despre ordonanţa de urgenţă care aduce modificări legislaţiei referitoare la alegerile parlamentare şi că i-a transmis că este necesar să fie atacată la Curtea Constituţională.
„Am spus că sunt câteva chestiuni care trebuie clarificate, legate de proceduri şi de cadrul legislativ. Dacă ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată în noaptea de marţi spre miercuri (…) va fi publicată în Monitorul Oficial, atunci trebuie sesizată Curtea Constituţională de către Avocatul Poporului şi trebuie să aşteptăm clarificări, în sensul de a vedea dacă sunt chestiuni neconstituţionale. Fiindcă reducerea termenului de la 90 la 50 de zile e ok, în schimb modificarea sistemului privind locul unde votează cetăţenii nu se poate accepta. În România avem un sistem pentru alegeri parlamentare bazat pe liste judeţene, mandatele în fiecare judeţ sunt calculate în funcţie de numărul de locuitori din judeţul respectiv. Dacă fiecare votează acolo unde doreşte, se bulversează totul”, a precizat Kelemen Hunor.
Pe 5 februarie, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, anunţa că Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, act normativ care prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie de votare.
„Ordonanţa de urgenţă pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost adoptată în şedinţa de guvern de astăzi. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice şi s-au dovedit a fi în avantajul cetăţenilor care au dorit să voteze la alegerile prezidenţiale, respectiv trei zile de vot în diaspora şi, de asemenea, posibilitatea de a vota la orice secţie de votare, pentru a încuraja participarea la vot a cetăţenilor români – au fost incluse în acest proiect. (…) De asemenea, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora de la doi la patru senatori şi de la patru la opt deputaţi”, declara Dancă. AGERPRES