Managerul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), Liviu Constantinescu, afirmă că instituţia pe care o conduce îşi va redeschide porţile pentru public după încetarea stării de urgenţă, deoarece activitatea muzeului nu se va modifica foarte mult.
„Există, din câte ştiu, un grup de lucru special la Ministerul Culturii care se ocupă de tot ce însemna această activitate – nu numai în muzee – pe perioada acestei ordonanţe de urgenţă, cu luarea măsurilor de rigoare de protecţie nu numai a salariaţilor, dar şi a vizitatorilor. Deja ne-am pregătit nişte lucruri şi presupun că vor veni nişte precizări de la minister privind tot ce trebuie să facem pentru public. Activitatea, practic, nu se modifică mult. Sunt spaţiile foarte mari, la noi se intră mai rar, deci nu suntem comparabili cu Peleşul, unde să am grupuri de 100 de persoane care intră odată. Se poate reglementa acest acces”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Liviu Constantinescu.
El a informat că muzeul a continuat activitatea şi pe perioada stării de urgenţă.
„Noi nu ne rezumăm numai la activitatea cu publicul. Există o activitate de conservare, de restaurare, sunt lucruri care trebuie să se desfăşoare în permanenţă. Şi atunci, au fost categorii de personal care au continuat să vină la muzeu să activeze, a fost o categorie de personal, specialişti, care a putut să desfăşoare o activitate prin tele-muncă, al cărei rezultat s-a văzut prin activitatea foarte intensă pe pagina de Facebook a ministerului şi online, fiindcă am desfăşurat o serie de activităţi pentru public. Şi sigur că a mai fost o categorie de personal care nu numai că era expusă, dar care, conform pregătirii şi fişei postului, mă refer la personalul de supraveghere, pe care-l vedeţi în sălile de expoziţie, a fost trimis în şomaj tehnic”, a precizat managerul.
Constantinescu a menţionat că realizarea planului expoziţional al instituţiei pe acest an rămâne principala provocare.
„Planul era, oricum, foarte ambiţios anul acesta. Să vedem ce mai putem face cu el, nu numai din punct de vedere al asigurării financiare, deşi şi aceasta este o problemă, cât mai ales pentru colaborările cu ţările din jur. Să vedem cum o să ne sincronizăm cu această relaxare, pentru că degeaba, de exemplu, la noi vom putea să ne reluăm activitatea, când ţări cu care ne propuneam să colaborăm – să zicem Republica Moldova, Franţa – au un alt calendar”, a arătat Constantinescu.
Protejarea stării de sănătate a personalului va fi în atenţia conducerii muzeului.
„Noi aşteptăm, pentru că şi rechemarea tuturor colegilor, cei care au lucrat în tele-muncă… Am avut 6-7 salariaţi care au probleme cu creşterea copiilor, care nu mai merg la şcoală. Şi va fi o problemă nu numai pentru public, dar privesc cu îngrijorare faptul că şi cei care nu au venit la serviciu, să vedem cum o să facem să avem o evidenţă a stării lor de sănătate, pentru că e o problemă. Probabil vom proceda aşa cum am văzut că se aplică acum la uzinele Dacia de la Mioveni: fiecare va veni cu o declaraţie pe proprie răspundere şi asta este. Mergem pe aceste exemple, pentru că boala nu alege”, a mai spus managerul MNAR.
Muzeele se vor redeschide din 15 mai, a anunţat, luni, preşedintele Klaus Iohannis. AGERPRES