Prima ediţie specială online a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a înregistrat 217.918 vizitatori unici

Prima ediţie specială online a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu „Puterea de a crede/ Empowered”, care s-a încheiat duminică seara, a înregistrat 217.918 vizitatori unici şi 804.328 de vizualizări, timp de 10 zile, au anunţat luni, organizatorii, printr-un comunicat de presă.

„Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală şi de Est organizat în mediul digital, s-a încheiat duminică seara cu spectacolul de operă „Mesia”, regia Robert Wilson, dirijor Mark Minkowski. Timp de zece zile, 217.918 vizitatori unici, din peste 100 de ţări, au înregistrat un număr de 804.328 de vizualizări ale evenimentelor speciale şi spectacolelor de teatru, dans, muzică, operă, circ contemporan, outdoor, spectacole pentru copii, difuzate pe site-ul FITS şi pe pagina de Facebook FITS. În cele zece zile de festival, cele două canale principale de comunicare ale FITS (site şi Facebook) au înregistrat un reach de 1.512.243 de persoane”, se precizează în comunicatul celor de la FITS.

Potrivit sursei citate, ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a oferit publicului un program bogat, cu 138 de spectacole şi evenimente speciale. Nume sonore ale scenei internaţionale, precum Peter Stein, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Sasha Waltz, Declan Donnellan, Akram Khan, Emmanuel Demarcy-Mota, Peter Sellars, Silviu Purcărete, Kazuyoshi Kushida, Hideki Noda, Jo Kanamori, Guo Xiaonan, Milo Rau, Lev Dodin, Pippo Delbono, Jan Lauwers, Michele Noiret, MarĂ­a Pag, Sidi Larbi Cherkaoui, Gigi Căciuleanu, Krzysztof Warlikowski, Eimuntas NekroĹĄius, Rami Be’er, Amir Kolben, Ariane Mnouchkine şi Angela Gheorghiu, i-au adus împreună, online, pe toţi cei care iubesc artele spectacolului.

Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, a subliniat că „probabil că numai Jocurile Olimpice mai au o audienţă atât de extinsă”, energia şi bucuria care au plecat de la Sibiu, odată cu toate cele 138 de evenimente, ajungând peste tot în lume.

„Puterea de a crede, tema ediţiei din acest an, înseamnă pentru noi că viaţa are rost, că ceea ce gândim făptuim, că omul este, probabil, cea mai importantă creaţie de pe Pământ, poate din Univers, şi că, dincolo de toate greutăţile, atunci când credem, când visăm, când ne imaginăm, reuşim să aducem la viaţă ceea ce plănuim. A XXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este, iată, la final. În pofida tuturor piedicilor, în pofida pandemiei, a faptului că mai bine de jumătate din populaţia globului a fost închisă, am reuşit să facem online acest festival. Visarea, frumosul, miracolul, au intrat în case din întreaga lume. FITS s-a văzut în peste 100 de ţări. (…) Ce mare bucurie a fost când am văzut că un site, care până de curând nu exista, a reuşit să adune pe perioada festivalului, în numele a tot ce a însemnat acest conţinut de excepţie al #FITSonline adus de pretutindeni, un reach de peste 1.500.000 de persoane, că am reuşit să avem peste 800.000 de vizualizări şi peste 200.000 de vizitatori unici. Sunt cifre pe care nu am visat vreodată că le vom avea, atunci când ne bucuram de strângerea de mână, atunci când ne bucuram de zâmbetul spectatorilor şi atunci când toate spaţiile erau arhipline”, a declarat preşedintele FITS, actorul Constantin Chiriac.

Acesta anunţă că va păstra şi în 2021, o secţiune online.

„Încurajaţi de această reuşită, am decis că vom păstra şi anul viitor o secţiune online, dedicată spectacolelor de patrimoniu, pe lângă cele live. Vom duce mai departe tot ceea ce am câştigat acum. Mai mult, din luna iulie, în fiecare sâmbătă, vom relua câte o zi din festival, până în 9 ianuarie anul viitor. Astfel, festivalul va fi difuzat încă de trei ori. Vom înmulţi ceea ce înseamnă conferinţe speciale, spectacole lectură, dar, dincolo de toate, vom păstra această legătură fantastică cu publicul FITS care vine din Sibiu, din România şi, iată, din toată lumea. Este, cred eu, cel mai frumos act de diplomaţie culturală şi sperăm din toată inima ca lumea să înţeleagă că fără visare – care va fi tema de anul viitor: „Puterea de a visa”, fără credinţa în viitorul omului, fără miracol, fără emoţie, viaţa pe pământ nu poate exista. Plecăciune tuturor celor care au înţeles acest efort uriaş şi care au fost alături de noi într-o aventură care, la început, părea imposibilă, cu puţine şanse pentru un astfel de sfârşit extraordinar, Plecăciune!”, a mai spus, preşedintele FITS, Constantin Chiriac.

Ediţia specială online a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost organizată de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, sub Înaltul Patronaj al Preşedinţiei României. Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanţator al evenimentului, care este proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii. AGERPRES