Papa Francisc a denunţat într-o înregistrare video difuzată luni „datoria ecologică” pe care au contractat-o faţă de ţările din emisfera sudică anumite ţări şi companii din emisfera nordică a planetei noastre, care „s-au îmbogăţit exploatând resursele lor naturale”, informează AFP.
„Suntem pe cale să exploatăm resursele planetei” ca şi cum ar fi vorba despre „o portocală”, a declarat papa Francisc într-o scurtă alocuţiune video difuzată de Reţeaua mondială de rugăciune de la Vatican.
„Ne rugăm ca resursele planetei să nu fie jefuite”, a adăugat Suveranul pontif. În opinia sa, această datorie nu încetează să crească „atunci când anumite multinaţionale fac în afara ţărilor lor de origine lucruri care nu le sunt permise la ele acasă”.
O astfel de situaţie este „revoltătoare”. „Astăzi, nu mâine, ci astăzi, trebuie să ne îngrijim de Creaţie într-o manieră responsabilă. Să ne rugăm pentru ca resursele planetei să nu fie jefuite, ci să fie împărţite într-o manieră echitabilă şi respectuoasă”, a adăugat liderul de la Vatican.
Această înregistrare video a Suveranului pontif a fost dată publicităţii cu o zi înainte de Ziua mondială de rugăciune pentru salvarea Creaţiei, o reuniune de rugăciune cu caracter ecumenic instituită în cadrul Bisericii Catolice de papa Francisc în 2015.
În lume, 821 de milioane de oameni „merg la culcare cu stomacul gol în fiecare seară”, precizează Reţeaua mondială de rugăciune într-un comunicat ce însoţeşte înregistrarea video.
Această constatare nu se explică printr-o lipsă de mărfuri alimentare, ci este rezultatul „nedreptăţii profunde ce înconjoară producţia de alimente şi disponibilitatea lor”. Iar „dominaţia companiilor asupra producţie alimentare” este una dintre cauzele acestui fenomen.
În paralel, 1% din populaţia mondială deţine dublul bogăţiei acumulate de celelalte 99 de procente, a dezvăluit Reţeaua mondială de rugăciune într-un infografic. Jumătate din populaţia lumii trăieşte cu 5,5 dolari americani pe zi. Totodată, aproximativ 2,2 miliarde de persoane nu au acces la apă potabilă. AGERPRES