Județul nostru este recunoscut pentru bogatul patrimoniu cultural și istoric de care beneficiază, patrimoniu în care avem obligația să investim pentru a-l conserva și a-l preda mai departe copiilor noștri.
Cadrul financiar european 2014-2020 a permis efectuarea de investiții importante în salvarea patrimoniului cultural inegalabil pe care îl are Iașul. În ultimii patru ani am fructificat la maxim această oportunitate de finanțare, fonduri suplimentare importante fiind alocate și din bugetul Consiliului Județean.
Lucrările de reabilitare a mănăstirii Bârnova se află într-un stadiu avansat de execuție, ca parte a unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 4 milioane de euro, la care se adaugă o contribuție suplimentară a CJ de un milion de lei.
A fost reabilitată și redeschisă circuitului turistic Casa Dosoftei, monument emblematic pentru Iași, sediul primei tipografii din Moldova, în urma derulării unui proiect european în valoare de 3,7 milioane de lei.
Se află în plin proces de reabilitare și casa marelui primar și om politic ieșean, Nicolae Gane, valoarea lucrărilor ridicându-se la 5,7 milioane de lei. Aici va fi deschis și un laborator de restaurare a cărților vechi. În derulare este și reabilitarea Casei Pogor, valoarea proiectului ridicându-se la 7 milioane de lei sau cel de reabilitare a Bojdeucii lui Creangă, prima casă memorială deschisă în România, proiect în valoare de peste 8 milioane lei.
Un proiect amplu, în valoare de 16,6 milioane de lei a vizat restaurarea sediului fostei Chesturi de poliție și transformarea acestuia într-o Casă a Muzeelor. Pe lângă refacerea unei clădiri emblematice pentru Iași, proiectul va permite și valorificarea potențialului turistic reprezentat de moștenirea iudaică a Iașului. Toate aceste investiții au fost realizate în cadrul unor proiecte cu fonduri europene nerambursabile.
”Cu responsabilitate față de viitoarele generații și cu respect în ceea ce privește trecutul comunității noastre, mi-am propus să sprijin cât mai multe proiecte pentru județul nostru. Investițiile realizate, dar și cele pregătite pentru următorii ani sunt o dovadă a faptului că mi-am respectat promisiunea și, împreună cu echipa de la Consiliul Județean, am reușit să redăm frumusețea și farmecul multor obiective de patrimoniu ale Iașului”, a precizat Maricel Popa, candidatul PSD la funcția de Președinte al Consiliului Județean.
Totodată, la nivelul județului, în perioada 2016 – 2019, au fost obținute finanțări de aproximativ 45 milioane lei pentru construirea a 22 de cămine culturale în mediul rural. Fondurile au fost asigurate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.
Un alt proiect finanțat prin intermediul CNI a vizat lucrările de la Turnurile Catedralei Mitropolitane Întâmpinarea Domnului. Valoarea finanțării a fost de 8,88 milioane lei.
Consiliul Județean a continuat finanțarea unor evenimente emblematice pentru Iași, dar a și organizat noi manifestări culturale de anvergură: Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr – FITPTI, Festivalul Internațional de Folclor Cătălina, Târgul naţional de ceramică „CUCUTENI 5000”, Festivalul Național de Folclor ”Constantin Arvinte”, Gala Operelor Naționale.
Filarmonica ieșeană redată publicului după o investiție de 12 milioane euro
O preocupare constantă a acestui mandat a fost identificarea unor soluții pentru ca Filarmonica ieșeană să își poată desfășura activitatea într-un cadru adecvat. Valoarea estimată a investiției este de 12 milioane de euro, termen de realizare 19 luni. În acest moment, există realizată documentație de avizare a lucrărilor de intervenție și se lucrează la proiectul tehnic. Întreaga documentație va fi gata cel târziu în luna noiembrie a acestui an.
”Angajamentul meu este ca în anul 2023, cel târziu, să avem lucrările încheiate, iar iubitorii de cultură să aibă la dispoziție un sediu total reabilitat al Filarmonicii ieșene”, a completat Maricel Popa, candidatul PSD la funcția de Președinte al Consiliului Județean. Prin acest proiect, sala mică de concerte va fi reconfigurată, iar structura scenei va fi refăcută complet. Se vor face amenajările necesare pentru accesul persoanelor cu dizabilități, incusiv prin montarea unui lift și a unei platforme locale de ridicare, se va reconfigura scena din sala mare, vor fi realizate gradene metalice pentru îmbunătățirea nivelului acustic și vizual. Totodată, va fi amenajată o platformă de ridicare a pianelor. Proiectul vizează și corpul 3A, dinspre strada Stroescu. În cazul acestuia va fi păstrată fațada dinspre stradă, pentru valoarea sa arhitecturală, iar structura de rezistență va fi înlocuită cu una pe cadre metalice. Vor fi înlocuite complet instalațiile termice, electrice, de apă și canalizare.