Guvernul de la Chișinău a aprobat decizia de a fi creată Platforma informaţională în domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală.
Proiectul își propune îmbunătăţirea comunicării şi coordonării interinstituționale prin automatizarea procesului de colectare și transmitere a datelor relevante procesului de aplicare a mecanismelor de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală de către autorităţile implicate în domeniu, și anume AGEPI, Serviciul Vamal, Procuratura, Inspectoratul General al Poliției din cadrul MAI, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești din cadrul Ministerului Justiției, Procuratura Generală, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieții.
Necesitatea instituirii unei platforme electronice s-a impus în contextul angajamentelor asumate de către Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere RM-UE referitoare la asigurarea protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală, întru realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017–2019, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1472/2016.
Platforma informațională este constituită din 2 sisteme informaționale:
– Sistemul informațional în domeniul protecției obiectelor de proprietate intelectuală, al cărui posesor este AGEPI, care va permite sporirea capacităţii de gestionare a sistemului de proprietate intelectuală de către principalii actori implicaţi în asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală prin facilitarea schimbului de date între ei, prin diverse forme de notificări.
– Sistemul informațional ,,Registrul cererilor de intervenție”, al cărui posesor este Serviciul Vamal, care va permite titularilor drepturilor de proprietate intelectuală sau reprezentanților lor să depună în regim on-line și securizat cereri de intervenție pentru aplicarea la frontieră a măsurilor de protecție a proprietății intelectuale și să poată urmări în timp real soluționarea acestor cereri, iar Serviciului Vamal îi va oferi un mecanism de gestionare a cererilor de intervenție depuse.
Beneficiarii principali ai sistemelor informaționale menționate sunt:
- solicitanţii/titularii de drepturi (persoane fizice/juridice);
- autorităţile publice învestite cu responsabilităţi în domeniul asigurării protecției şi respectării drepturilor de proprietate intelectuală;
- instanţele judecătoreşti;
- instituţiile academice şi universităţi;
- organizaţiile din domeniul cercetării şi inovării
Platforma informaţională în domeniul protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală a fost dezvoltată cu speijinul Proiectului UE de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova”. (sursa: www.infoprut.ro)