Plămânii și intestinul – o legătură de care trebuie să ținem cont

Există o strânsă legătură între plămâni și intestinul gros. În medicina tradițională orientală, plămânii (sistemul respirator) se află în aceeași lojă energetică cu intestinul gros. Aceasta înseamnă că o bună sau proastă funcționare a unuia, va influența activitatea celuilalt. Deci, nu putem trata eficient plămânul, dacă nu tratăm – echilibrăm și intestinul gros.

Semnele apariției unor perturbări și factori declanșatori

Semnele afectării plămânului sunt: fatigabilitate fizică și psihică, tristețe, modificarea timbrului vocii, tuse, transpirație.

Semnele afectării intestinului gros sunt: diaree sau constipație, însoțite de tulburări hidroelectrolitice; manifestări la nivelul anusului sau ano-rectale; asocierea cu tulburări urinare.

Factori care afectează legătura Plămân – Intestin gros sunt:

  • la nivel psihic, anxietatea, melancolia, tristețea, supărarea și grijile.

Acum înțelegeți de ce anxietatea și grijile legate de îmbolnăvire ne pot șubrezi și mai mult organele afectate de virus, creându-i virusului cale liberă de a pătrunde în organism.

  • ca factor fizic este de avut în vedere uscăciunea mucoaselor, care trebuie evitată.

De aici și recomandările legate de hidratare. O mucoasă uscată este o mucoasă cu imunitate scăzută și mai predispusă de a se infecta, de a favoriza infecția și înmulțirea factorilor patogeni (bacterii, viruși). Ca recomandare, comprimatele pentru supt Fiorda – întrețin starea de sănătate a mucoaselor gurii și gâtului, prin formarea unui film protector.

Sfaturi pentru starea de echilibru a plămânilor și intestinului gros

 

 

Pentru a păstra echilibrul organismului, care se va reflecta la nivelul plămânilor și intestinului gros, este importantă alimentația, hidratarea, oxigenarea organismului.

Evitați supra-alimentația frecventă pe stres (bulimie pe stres și anxietate), excesul de proteine animale, conservele și alimentele intens procesate industrial, cu mulți coloranți și aditivi alimentari. Toate acestea vor face ca organismul să trebuiască să neutralizeze toxinele din alimentația noastră și energia va fi direcționată în acest sens și mai puțin pentru apărarea imunitară – lupta cu virușii sau alți agenți patogeni.

Puteți apela la probiotice pentru a reface flora intestinală și implicit a susține imunitatea. Alimentele care conțin probiotice sunt zeama de varză, gogonelele (acestea conțin și o cantitate mare de vitamina C naturală).

De asemenea, apelați la gemoterapie: Extract din mlădițe de Merișor pentru reglarea tranzitului și refacerea florei intestinale sau Polygemma 15 – intestin detoxifiere pentru o cură de întreținere a funcționalității intestinelor, chiar dacă nu aveți manifestări la acest nivel. Extractul din muguri de Smochin este un gemoterapic extrem de eficient pentru reglarea funcționalității stomacului, cu efect de reglare și la nivel neurovegetativ, calmând stările de agitație, neliniște.

Hidratarea este de asemenea foarte importantă, 70-80% din greutatea corpului fiind apă, așa cum bine știm – de aici importanța ei în organism și dereglările pe care le poate induce un aport insuficient de apă. Apa este esențială pentru eliminarea toxinelor din organism. Deci, țineți cont să vă hidratați corespunzător, cu 1 – 2 litri de apă zilnic.

Oxigenarea este și ea foarte importantă pentru buna funcționare a celulelor întregului organism. Plămânii sunt cei care ajută la schimbul de gaze: intră aer cu oxigen și se eliberează dioxid de carbon. Aerisiți cât mai des casa, având grijă totodată să nu stați în curent. Faceți exerciții de respirație, cel puțin o dată pe zi, în fața ferestrei.

Temperatura este importantă. Trebuie să mențineți o temperatură constantă în casă, 20-22 grade Celsius, astfel încât organismul să nu cheltuiască energie pentru termoreglare.

Gemoterapia și fitoterapia pentru susținerea aparatului respirator

De cele mai multe ori, poarta de intrare în organism a factorilor patogeni este cavitatea bucală și cea nazală, mai ales pentru afecțiunile respiratorii. Dacă găsesc aici un teren propice se vor dezvolta și vor migra în întreg organismul.

Putem face prevenție curățând cât mai bine această zonă. În acest sens, se pot folosi tincturi (de Cimbru, Soc, Trei frați pătați) sau preparatul Mira – pentru gargară (un extract de smirnă, cu efect important dezinfectant, antiinflamator).

Extractele gemoterapice care susțin buna funcționare a aparatului respirator sunt cele din muguri de Brad, muguri de Mesteacăn și mlădițe de Măceș – pe care le recomand pentru copii și Coacăz negru, Arin negru, Lemn câinesc, pentru adulți. Indiferent de vârstă, puteți apela la preparatul gemoterapic complex Polygemma 5 – cavitate bucală și gât.

Autor: Dr. Dana Mișa Șelaru, medic specialist de Medicină de Familie, cu competență in ramuri ale medicinei alternative: acupunctură, homeopatie, gemoterapie, apifitoterapie, Lector al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie

(sursa: www.jurmed.ro)