Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează marţi o vizită oficială la Kiev

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează marţi o vizită oficială la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-un efort de relansare a relaţiilor bilaterale cu Ucraina, care au stagnat în mandatul predecesorului său, prorusul Igor Dodon, relatează mass-media moldovene.

La Kiev, Maia Sandu are prevăzută o întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Şmîgal şi cu şeful parlamentului, Dmitro Razumkov, precizează Agora.md.

Aceasta este prima vizita oficială în străinătate a Maiei Sandu de la învestirea în funcţia de preşedinte la 24 decembrie.

Maia Sandu a renunţat la charter pentru deplasarea sa la Kiev, alegând să meargă cu maşina, relevă Ziarul Naţional din Chişinău. Preşedintele Republicii Moldova, împreună cu mai mulţi consilieri ai săi, au plecat luni seara spre Kiev. Coloana oficială este formată din două microbuze, conform aceluiaşi ziar.

Din delegaţia prezidenţială fac parte zece persoane, inclusiv consilierii preşedintei Sandu în domeniile politicii externe şi energetic.

Maia Sandu s-a mai întâlnit cu Volodimir Zelenski în 2019, pe când era premier, discuţiile lor de atunci fiind axate pe realizarea unor obiective comune, precum combaterea corupţiei, reforma justiţiei, apropierea de Uniunea Europeană, gestionarea relaţiei complicate cu Moscova, notează postul de radio Europa Liberă.

Secretarul general al cancelariei Preşedinţiei de la Chişinău, Andrei Spînu, a declarat ca subiectele de pe agenda actualelor discuţii dintre Sandu şi Zelenski vor fi făcute publice în timpul unei conferinţe de presă pe care cei doi o vor susţine imediat după întrevedere.

Fostul ministru moldovean de externe Nicu Popescu în cabinetul de miniştri condus de Maia Sandu în 2019 a declarat într-un interviu acordat Europei Libere că summitul moldo-ucrainean de marţi reprezintă „un prim pas spre depăşirea îngheţului de mai mulţi ani în relaţiile cu Ucraina”, care a dus la acumularea unor probleme în raporturile bilaterale, iar „rezolvarea acestora durează de mai mult timp”.

Fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a efectuat nicio vizită în Ucraina în cei patru ani de mandat, întrucât îşi atrăsese critici dure din partea Kievului, după ce în campania electorală din 2016 declarase că peninsula Crimeea ar aparţine Federaţiei Ruse. Unii deputaţi ucraineni au întreprins atunci un demers pentru a-l declara persona non grata pe teritoriul Ucrainei. Declaraţia sa a fost interpretată de oficialii de la Kiev drept un atac la integritatea teritorială şi inviolabilitatea Ucrainei. AGERPRES