Trebuia să se întâmple și așa ceva. ”Să facem jocurile / și cine va trișa /seamă cu capul său va da ! / Să facem jocurile / ochii să ne ardă / pe jarul lor să fim / ieșiți cu toți în stradă. Semnul revoltei populare nu este prea îndepărtat de ceea ce se întâmplă la timpul prezent în țară. Mult mai precisă pare să fie dezvoltarea de tensiuni în imediata apropiere a deciziei. „Împărțirea ciolanului” a lăsat răni adânci „pe drumul de costișă” ce duce la București, acolo unde guvernații nu mai reușesc să-și aducă aminte cum au funcționat în opoziție, călăuziți fiind de arțăgosul „Ceaușescu”, acest personaj al cărui nume are aceeași sonoritate cu cel pe care în poartă Soșoacă. Zbierete și durere este mesajul pe care ambii îl promovează, un om al străzii și un senator dezaxat de pe centrul de echilibru.
Spectrul valorilor politice actuale ne face să privim retrospectiv, într-o aducere aminte fără inimă și fără creier a momentului în care Traian Băsescu a anunțat intrarea țării în marasm, cu tăierea brutală a veniturilor tuturor românilor cu peste 35%, precum și cu mărirea unor taxe și impozite aproape imposibil de suportat.
Acest cadru sinistru a fost dublat de o nouă pagină de amintiri, aceea a guvernării CDR (1996-2000), când zvârcolirea lui Traian Băsescu a început să dărâme trei guverne (Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu), astfel încât partidul în fruntea căruia a ajuns (PD) era mai mic decât un buzunar pentru ceas. Cu toate acestea el deținea rolul „buturugii mici care răstoarnă carul mare”.
Noua coaliție politică de guvernare (PNL-USR-PLUS-UDMR) construită de această dată de Klaus Werner Iohannis, la alegerile din 2020 (pe timp de pandemie Covid-19) încearcă să repete „momentul CDR”, declanşând de data aceasta mai multe atacuri în interiorul coaliției de guvernare, fiecare poziționând nu „umăr lângă umăr” ci „pumn în moacă” sau „picior în cur”, transformând alianţa într-un câmp de luptă pe care a început să curgă sânge.
Astfel, între PNL și USR-PLUS a început un război pe viață și pe moarte, explicând de ce USR a negociat la sânge să câștige ministere și poziții în stat importante în economia unor astfel de conflicte.
”Sunt acuzaţii grave de sabotaj şi boicot la cel mai înalt nivel. Miniştrii liberali şi cei ai USR-PLUS nu reuşesc să se pună de acord asupra unor decizii cruciale pentru români, iar acuzaţiile între ei curg în valuri. Miniştrii PNL şi cei ai USR au ajuns să se acuze reciproc de sabotaj şi boicot. Deşi unii dintre ei spun că sunt doar discuţii normale într-o coaliţie, surse din PNL şi USR au declarat că, de fapt, este o relaţie rece între partide.
Sunt deja câteva perechi de miniştri care sunt la cuţite. Marele scandal rămâne între ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi premierul Florin Cîţu pe campania de vaccinare şi situaţia spitalelor, amendarea medicilor care vaccinează peste programare, dar şi deschiderea şcolilor.
Apoi, Cristian Ghinea e acuzat de Alexandru Nazare că blochează proiectele din teritoriu ca să le dea timp USR-iştilor să trimită şi ei proiectele proprii. Şi fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, îl acuză pe Cătălin Drulă că îi anulează toate reformele începute.
La rândul său, Claudiu Năsui se ceartă cu Virgil Popescu, pe care îl acuză că a plecat cu toţi secretarii de stat şi nu are cine să semneze acte la Ministerul Economiei”.
După această succintă recapitulare a puntelor fierbinți din actualul Executiv trebuie să fim atenți și la reacțiile din off ale lui Ludovic Orban, pe care funcția ce-i conferă poziția de ”al treilea om în stat” îl ține pe tușă, nu-i permite o vizibilitate care să-i dea dreptul la cuvânt, drept pe care prim ministrul Florin Cîțu nu-l risipește, adunând în jurul său presa care nu-l ocolește, nu-l iartă, încercând să-l stoarcă de breaking news-uri cât mai multe.
Această impotență a fostului prim ministru Ludovic Orban, actualul președinte al Camerei Deputaților, este accelerată de schimbarea „peste noapte” a timidului și bâlbâitului Florin
Cîțu într-un politician versat, stăpân pe situație, chiar dacă mai toate ieșirile sale în public sunt terminate cu gafe monumentale, de genul: înghețării pensiilor, refuzului continuării programului cu gratuităţi pentru studenți, anularea voucherelor pentru vacanță, mare parte dintre aceste tăieri fiind opera avant la lettre a anunțului lui Ludovic Orban (sic!)
Suntem deja în plin război. Mai este așteptată doar intervenţia președintelui mediator, Klaus Werner Iohannis, momentan ocupat cu coborârea. Vorbim doar despre coborârea pe pârtia de schi și nu despre eventuala prăbușire, alta decât aceea în sondaje!
ADI CRISTI