Era nevoie de o bombă fumigenă ca să ascundă centul atenție pe Ministrul Sănătății. Vlad Voiculescu avea nevoie de o astfel de abatere, chiar dacă în învălmășeala de azi lucrul acesta pare imposibil de realizat. Adreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în ultima vreme cel mai vocal politician userist din oferta la guvernare a USR-PLUS, se pare că a acceptat rolul sacrificatului, punându-și semnătura pe un documente pe care legea nu-i permitea să-l semneze în locul ministrului Vlad Voiculescu. Ordinul de ministru cu pricina a reușit, trebuie să recunoaștem, mutarea centrului de atenție de pe Vlad Voiculescu pe Andreea Moldovan, ultima fiind predată rugului răzbunării a celorlalți membri ai coaliției de guvernare. Se așteaptă ca Florin Cîțu să semneze prima destituire din cabinetul său, sacrificând-o pe sinucigașa Andreea Moldovan, personaj căruia îi crește valoarea în interiorul USR-PLUS, un potențial viitor ministru, cu drepturi depline, verificate la examenul loialității față de principiile politice ale noilor marxiști.
Marile greșeli pe care ”nevinovații de la USR-PLUS” le-au făcut pot să joace rolul strigătului „Luptăm până la moarte!” Nu au ținut cont de ierarhia deciziei, nu i-a interesat că astfel de excese de autoritate pot să arunce în aer coaliţia de guvernare. Obrăznicia „tinerilor frumoși și liberi” nu are margini, ea se bazează, în continuare, pe reacțiile timide ale liberalilor, mult prea timorați de tăcerile inexplicabile dinspre Palatul Cotroceni.
Vizibila demitere a secretarului de stat Andreea Moldovan nu cred că va avea forța necesară ștergerii exceselor comise de miniștri USR-PLUS, în special a ministrului Vlad Voiculescu. Aflându-se la limita penalului, gestul Andreei Moldovan nu poate fi sustras anchetei Parchetului, mai ales că accesul la Monitorul Oficial, pentru publicarea unui act ce astfel capătă putere de lege, este atributul exclusiv al primului ministru.
Întâlnirea dintre Florin Cîțu și Dan Barna a devoalat care este relația dintre cele două forțe politice, chiar dacă politicienii PNL au devenit mult mai vocali decât conducerea acestui partid. Ludovic Orban, liderul liberalilor, a ezitat să se audă clar și pregnant în acest impardonabil concert al vociferărilor, al loviturilor cu pumnii în masă, dar și al sâsâitului împăciuitor, să nu care cumva coșmelia să nu o ia la vale.
Paradoxal, în tot acest timp, evoluția infestărilor cu noul coronavirus, ne atrage din ce în ce mai mult atenția, că nu este bine. Că trebuie să o ascultăm pe Andreea Moldovan! Doamna sinucigaș, pe fond are dreptate. O dreptate dată de experiențele statelor lumii care au luat în serios această provocare. Testare, vaccinare, respectarea măsurilor devenite între timp clasice, cu masca, dezinfectarea, păstrarea distanțării.
Dar pedeapsa nu vine pentru cel care a ridicat cuțitul, ci, iată, vorbim despre cel care s-a ascuns în umbra armei, astfel încât cel vizat a rămas Vlad Voiculescu, în numele căruia s-a făcut întreaga poveste cu minciuni garnisită și multă incapacitate de a face față situației din teren.
Există o vorbă la români, ”Dai în unu, țipă doi”. De această dată s-a dat în Andreea Moldovan și a căzut și Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății. Furia prea mare a lui Florin Cîțu l-a readus la tăcere pe Dan Barna care s-a văzut pus în imposibilitatea de a mai reacționa în sprijinul celor doi colegi de partid.
Înainte de toate, PNL și-a făcut rost de un prim dușman în interiorul casei coaliției de guvernare, reactivând gălăgia recunoscută a lui Vlad Voiculescu pe când acesta nu are nici o îndatorire oficială.
Pentru că vorbim despre tinerii frumoși și liberi, aceștia, per total, nu se lasă cu una cu două. Au început să scoată la suprafață adevăratele lor ambiții, acelea de a protesta, de a amenința, de ”a nu se da loviți în aripă”. Între timp, președintele Klaus Werner Iohannis semnează interimatul lui Florin Cîțu, prim ministrul României, la Ministerul Sănătății, încercând astfel să deblocheze ziua de mâine la Sănătate.
USR-PLUS continua să-și lingă rănile, jucând rolul Neprihănitei prinsă de violatori pe linia ferată, în așteptarea acceleratului de a doua zi.
Tot mâine sunt așteptate zile mai bune, fără însă ca acestea să fie identificate în viitorul imediat. Cert este că actualul guvern Cîțu există prin ne prezentare, atâta timp cât nu mai este în stare să se adune într-o ședință de guvern.
Ca la noi la nimenea, ca la noi doar la tâmpiți, se mai poate descoperi o astfel de atitudine în urma căreia este așteptat doar un popă să tămâieze asistența, să scoată Diavolul din ea. Ca la noi la nimenea.
Este și mâine o zi. Dar ce fel de zi?
ADI CRISTI