Numărul naşterilor ar putea scădea la sub 10 milioane anual în următorii cinci ani în China dacă guvernul nu va renunţa rapid la politica de limitare la doi a numărului de copii pentru o familie, a declarat un expert citat de media chineze, potrivit Reuters.
Populaţia totală a Chinei ar putea de asemenea scădea în câţiva ani, a afirmat Dong Yuzheng, directorul Academiei pentru Dezvoltarea Populaţiei din Guangdong, citat de Yicai, o publicaţie financiară chineză.
Numărul copiilor născuţi în China a scăzut cu 580.000 şi a fost de 14,65 milioane în 2019, iar rata naşterilor, de 10,48 la mie, a fost cea mai mică de după 1949, anul când au început să se aplice actualele metode de colectarea a datelor, conform Biroului Naţional de Statistică.
Datele pentru anul trecut nu au fost prezentate, deşi de obicei ele sunt făcut publice la sfârşit de februarie.
Scăderea ratei naşterilor şi îmbătrânirea rapidă a populaţiei ar urma să pună la încercare capacitatea Chinei de asigura îngrijire şi pensii pentru vârstnici, comentează Reuters.
Deşi China a renunţat în 2016 la politica unicului copil, veche de decenii, cuplurile au fost descurajate să aibă familii mari din cauza costurile cu sănătatea, educaţia şi locuinţele. Incertitudinile economice cauzate de pandemia de COVID-19 influenţează de asemenea decizia de a avea copii.
Date separate, de la Ministerul Securităţii Publice, arată că numărul naşterilor a scăzut anul trecut cu 15%, ajungând la 10,035 milioane, comparativ cu 11,79 milioane în 2019.
Însă este posibil ca acest minister să nu includă în statistici unii copii din zonele rurale, a spus Liu Kaiming, expert în muncă din oraşul Shenzhen din sudul ţării, adăugând că el se aşteaptă ca numărul de nou-născuţi din 20020 să fi fost între 10 milioane şi 14 milioane.
China mai trebuie să anunţe şi rezultatele unui nou recensământ, care se face o dată la zece ani. Beijingul a precizat anterior că rezultatele vor fi făcute publice la început de aprilie. AGERPRES