Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, consideră că sistemul public ar trebui să rămână „pilonul central” al finanţării sănătăţii în România, însă apreciază că asigurările private, despre care spune că nu sunt un obiectiv în sine, ci doar de etapă, reprezintă o sursă foarte importantă şi ar trebui să conducă la indicatori „mult mai palpabili” referitor la starea de sănătate a populaţiei.
„Sistemul public de asigurări sociale de sănătate, în perspectiva mea, este să rămână pilonul central al finanţării sănătăţii în România pentru orizontul previzibil şi este şi trebuie să fie un partener de dialog şi de implementare constructiv pe acest drum, pentru că suntem aici împreună pentru un sistem de sănătate aşa cum ni-l dorim. Însă trebuie să fim foarte specifici privind ceea ce ne dorim. (…) A avea asigurări private şi finanţare nu este un obiectiv în sine, este un obiectiv de etapă, care trebuie să ne conducă la indicatori mult mai palpabili, care să se regăsească în starea de sănătate a populaţiei, în protecţie financiară şi aşa mai departe. (…) Cred că pe terenul acest al asigurărilor private de sănătate este nevoie de un efort coordonat şi concertat la nivelul tuturor partenerilor. (…) Sistemul românesc de sănătate funcţionează fără obiective”, a spus Adrian Gheorghe.
Potrivit acestuia, asigurările private reprezintă o sursă foarte importantă pentru sistemul medical.
„Într-adevăr, este nevoie de mult mai multă creativitate şi incluzivitate privind sursele de finanţare iar asigurările private reprezintă într-adevăr o sursă foarte importantă. Punctul de la care trebuie să pornim este formularea clară a obiectivelor sistemului de sănătate, ce ne propunem să aducă această finanţare suplimentar”, a arătat preşedintele CNAS.
El a afirmat că, în comparaţie cu alte ţări, România este „o ţară medie din punct de vedere al performanţei cheltuielilor” în sănătate.
„Nici nu supra-performează, nici nu sub-performăm”, a susţinut Adrian Gheorghe la „Health Insurance Forum 2021”: „Asigurările de sănătate – o soluţie viabilă pentru dezvoltarea sistemului sanitar”. AGERPRES