Curtea de Apel a decis: CEC, obligată să majoreze numărul secțiilor de votare în străinătate

Curtea de Apel Chișinău a admis parțial plângerile depuse de mai mulți concurenți electorali privind constituirea secțiilor de votare în străinătate. Astfel, magistrații au anulat hotărârile CEC prin care au fost constituite 146 de secții de votare.

Se anulează anexa la pnct.1 la hotărârea CEC din 5 iunie cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate, modificat prin hotărârea CEC din 8 iunie prin care a fost constituit un număr de secții mai mic decât 191 de secții, indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene”, se arată în hotărârea Curții de Apel.

În acest sens, magistrații au dispus că organul electoral urmează să deschidă cel puțin 191 de secții de votare, așa cum a propus anterior Ministerul de Externe.

Hotărârea Curții de Apel poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie urma să fie deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare. (sursa:www.deschide.md)