Ponta: Managementul unităților medicale care ține de autoritățile locale nu trebuie făcut de Guvern

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat miercuri, la Brașov, referindu-se la situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, unde la sfârșitul săptămânii a fost externată o bătrână de 82 de ani în papuci și halat și care a decedat pe un câmp, că managementul unității medicale nu trebuie făcut de Guvern.

„L-am întrebat pe ministrul Sănătății despre ce este vorba și mi-a spus că Spitalul Județean se află la Consiliul Județean nu doar în Brașov, ci în toată țara. Ministerul Sănătății va trimite joi la Brașov corpul său de control, însă măsurile care pot fi luate nu pot fi luate de la București. Știu că și în Brașov — și împărtășesc acest lucru — susțineți ideea unei cât mai mari descentralizări. De aceea, spitalele sunt la județ și am vrea să descentralizăm și responsabilitatea, nu de câte ori se întâmplă ceva la județ este de vină Bucureștiul. Nu este corect. Repet, după ancheta care o vor face instituțiile statului, dacă este de schimbat ceva la legislație schimbăm, dacă ține de managementul spitalului județean sunt convins că CJ va lua măsurile care se impun”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a adăugat că politicile publice naționale privind lista de medicamente compensate, pachetul de bază și salarizarea medicilor se rezolvă pe plan național. Însă, potrivit premierului, managementul unităților medicale în sarcina autorităților locale nu trebuie făcut de Guvern, ci de consiliile județene.

Prim-ministrul este convins că, deși în acest moment CJ Brașov nu are un președinte, Consiliul Județean va lua deciziile pentru toate instituțiile care sunt în subordinea sa.

„Pentru salarizarea medicilor s-au făcut niște lucruri, dar nu suficiente. Și pentru protecția medicilor am început să-i scoatem din rândul funcționarilor publici, tocmai pentru că nu sunt funcționari publici și încercăm să nu-i facem ținte pentru diverse plângeri și instituții ale statului, pentru că altfel nu facem nimic. Îi sprijinim pe medici pentru a avea o protecție la nivel european pentru activitatea care o fac, altfel îi găsim în alte țări”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că ceea ce s-a întâmplat la Brașov la Spitalul Tractorul nu trebuie generalizat pentru că majoritatea covârșitoare a medicilor din țară își fac datoria în condiții dificile și pentru asta trebuie apreciați.

Victor Ponta consideră că problema Spitalului Clinic Județean de Urgență este mult mai bine rezolvată de CJ Brașov și nu de la București.

El a dat exemplu SUA, care investesc în sănătate cel mai mult din PIB din lume și tot se consideră că sănătatea este subfinanțată, deși sunt de o mie de ori mai multe cheltuieli decât în România.

„Niciodată nu sunt bani suficienți pentru sănătate și educație, dar depinde foarte mult cum sunt cheltuiți, cum sunt folosiți, și categoric spun că partea de management trebuie îmbunătățită”, a mai arătat Victor Ponta.

O bătrână de 82 de ani care a fost internată la Spitalul Tractorul a fost lăsată de medicul de gardă să părăsească spitalul în papuci și pijama, fiind găsită după o zi moartă de frig pe un câmp de la marginea orașului.

Premierul a participat miercuri la Primăria Brașov la videoconferința cu Comitetul Olimpic Internațional pentru candidatura Brașovului la Jocurile Mondiale de Tineret din 2020 pentru care orașul Brașov și-a depus candidatura în vara anului 2014 alături de orașului elvețian Lausanne.

Decizia finală va fi luată pe data de 31 iulie 2015 la Kuala Lumpur, în Malaezia.

Alături de prim-ministru și primarul Brașovului, George Scripcaru, la videoconferință au participat ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Romîn (COSR), Alin Petrache, secretarul general al COSR, Sorin Dobrescu și reprezentanți ai primăriilor din Râșnov, Predeal și de la Complexul Turistic Cheile Grădiștei, locații unde se vor desfășura competițiile sportive în cazul în care Brașovul va fi gazda evenimentului.