Tokes: Este foarte important ca lustrația să continue atât pe plan bisericesc, cât și în plan social

Eurodeputatul Tokes Laszlo a subliniat vineri, într-o conferință de presă, că lustrația atât pe plan bisericesc, cât și în plan politic și social este foarte importantă pentru consolidarea democrației.

‘Am dorit să ies azi cu un sumar al acestor lustrări, pe tema alegerilor, fiind o temă actuală. Eu mă gândesc în avans la alegerile bisericești, respectiv la alegerile parlamentare. Pentru alegerile parlamentare este numai un a propos, pentru că după această conferință de presă, va urma o alta privind alegerile parlamentare și privind în ansamblu micro-societatea maghiară, în larg, nu numai a Bisericii, pe această temă a lustrației’, a declarat Tokes Laszlo.

Fostul episcop a motivat tema conferinței sale precizând că în acest an au loc alegeri pentru conducerea eparhiei, Biserica reformată desfășurând un sistem presbiterial democratic, cu alegeri la șase ani.

Eurodeputatul, fost episcop reformat în Eparhia de pe lângă Piatra Craiului, a declarat că eparhia a fost fruntașă în această activitate de lustrare, având constituit un comitet comun al Bisericilor maghiare protestante, iar candidații în alegerile interne aveau obligația de a declara dacă au fost sau nu colaboratori sau informatori.

Tokes a prezentat listele cu persoanele din interiorul eparhiei care au fost cercetate, de-a lungul anilor, pentru colaborarea cu securitatea și regimul comunist. În perioada 2010-2014, au fost studiate dosarele la CNSAS a 59 de funcționari bisericești, din care 45 preoți și 14 laici, ulterior numărul lor fiind crescut la peste o sută. În cazul a 18 persoane, din care 12 preoți, s-a dovedit că au fost colaboratori și informatori ai Securității.

‘Din păcate, încă avem de a face cu trecutul comunist și cu fenomenul colaborării cu Securitatea. Chiar și după un sfert de secol mai are actualitate’ a subliniat Tokes.

În ultimii doi ani însă, a apreciat Tokes, nu se mai poate vorbi de continuarea lustrației, motiv pentru care a dorit să atragă atenția.

‘Și UDMR-ul ar trebui să dea loc la astfel de lustrări mai adâncite. Pentru că nu e de ajuns să aștepți de la CNSAS să facă aceasta. Condițiile legale, oficiale, ale lustrării sunt tot mai proaste. Le dau cale liberă multora dintre foștii colaboratori… Și legea se schimbă din an în an, e tot mai îngăduitoare. Părerea mea este că și comunitatea maghiară ar trebui să dea loc acestei lustrări. (…) Unul dintre principalele motive pentru care nu poate avansa schimbarea de regim este trecutul care trăiește mai departe în societate’ a mai afirmat Tokes Laszlo.