Primarul municipiului Paşcani, Marius Pintilie, a primit miercuri, 15 septembrie, vizita unei delegaţii mixte româno-americană, formată din specialiști în cooperarea dintre civili și militari.
Vizita a fost facilitată de Batalionul 1 CIMIC (Civil – Military Cooperation) și a avut un caracter de informare și documentare, cu scopul întăririi cooperării interinstituționale și promovării parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.
În cadrul întrevederii, primarul Marius Pintilie a prezentat oaspeților situația economico-socială a municipiului Pașcani, nominalizănd principalii agenți economici și faptul că localitatea este un important nod de cale ferată, urmând ca în viitorul apropiat să devină şi un important nod rutier. Edilul a mai precizat că în municipiul Pașcani funcționează două spitale, dintre care unul de urgență, ce deservește întreaga arie și care acoperă majoritatea specializărilor medicale.
“De asemenea, delegaților li s-au prezentat și problemele cu care s-a confruntat municipiul în trecut și care reprezintă în continuare un pericol, cum ar fi inundațiile, evenimente la care autorităţile locale se bazează şi pe sprijinul armatei, dar și actuala criză pandemică, unde este necesară colaborarea între forțele de ordine, a celor pentru situații de urgență și a forțelor armate”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Paşcani.
La întalnire au mai participat administratorul public al municipiului Paşcani, Claudiu Bodoașcă, șeful Poliţiei Municipiului Pașcani, comisar de poliţie Mihăiță-Bogdan Vasiliu, șeful secției I.S.U. Pașcani, sublocotenent Andrei Crețu, precum şi reprezentanţi ai Poliției Locale şi ai Compartimentului pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Paşcani. .
Batalionul 1 CIMIC (CIMIC = civil – military cooperation) este o unitate militară unică în Armata României, aflată în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre și specializată în domeniul cooperării civili – militari.
Batalionul a fost înființat în anul 2001, iar în cei 20 ani de existență militari din cadrul unității au participat la mai multe misiuni internaționale în Afganistan, Albania, Angola, Bosnia, Coasta de Fildeş, Congo, Georgia, Irak, Kosovo şi Sudan.
Activităţile de tip CIMIC contribuie la realizarea şi dezvoltarea cadrului de cooperare între instituţia militară, autorităţi centrale şi locale şi populaţia civilă, iar misiunile principale includ coordonarea în vederea înlăturării efectelor produse în urma dezastrelor naturale sau industriale, acordarea de sprijin (asistenţă) autorităţilor civile, participarea în cadrul operaţiilor de sprijin al păcii și sprijinul activităţilor privind protecţia civilă. (E.M.)