Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi, a declarat joi că situaţia în unităţile de primire a urgenţelor din spitalele ieşene este gravă, în condiţiile în care în unităţile medicale nu mai există, în acest moment, niciun loc liber nici în saloane şi nici în secţiile de anestezie şi terapie intensivă pentru internarea bolnavilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.
„În acest moment nu mai avem locuri nici pentru persoanele simptomatice care nu au nevoie de oxigen. Am discutat cu cei de la Spitalul CFR, Spitalul de Recuperare şi Spitalul de Boli Infecţioase să evalueze situaţia pentru a vedea cum ar putea să externeze pacienţi, astfel încât să mai preluăm din cazurile care se află în prezent în unităţile de primire a urgenţelor. La ora care care noi vorbim, la Spitalul de Boli Infecţioase sunt cinci ambulanţe cu pacienţi COVID care au nevoie de oxigen şi pe care nu avem unde să-i punem, până le vom găsi un loc în spital. Noaptea trecută, la ora 02.30, erau şapte ambulanţe în curtea Spitalului de Boli Infecţioase, iar pacienţii care au venit cu aceste ambulanţe au fost aşezaţi câte doi în maşinile de victime multiple, până am reuşit să găsim câteva locuri în unitîşile de primire a urgenţelor de la Spitalul Militar şi Spitalul de Neurochirurgie, pe locurile destinate pacienţilor non-COVID. Deci, problema este că dacă vine o urgenţă cu un pacient care este vaccinat, care a respectat toate regulile sanitare, noi nu putem să-l tratăm, pentru că cel care nu a respectat aceste reguli a ocupat locul în spital”, a declarat Vasile Cepoi.
În altă ordine de idei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi a precizat că numărul pacienţilor simptomatici de COVID-19, care solicită testarea la domiciliu, depăşeşte 600 de cazuri pe zi.
„Noi avem 17 echipe care sprijină Serviciul Judeţean de Ambulanţă să recolteze aceste probe. Cu toate acestea, nu reuşim să recoltăm într-o zi de la toţi pacienţii care solicită acest lucru, întrucât aceştia sunt dispersaţi în tot judeţul. De aceea, facem apel la persoanele care solicită efectuarea acestor teste să aştepte liniştite, să fie în relaţie permanentă cu medicul de familie, care trebuie să monitorizeze evoluaţia lor. Noi facem tot ce putem pentru a-i testa, însă din păcate aceasta este capacitatea noastră la această oră. Căutăm acum resurse umane şi mijloace de transport, pentru a putea creşte numărul echipelor la 20-25”, a mai declarat Vasile Cepoi. (E.M.)