PRĂBUȘIRE SAU PLANARE LINĂ

Când vezi cai verzi pe pereți, nimeni nu te mai întrece, nimic nu te mai interesează. Există o mare problemă în tot acest raționament. Iluzia umblă potcovită la tâmple să fie ferită de tot ce poate să însemne lovituri mortale. O astfel de arătare ne face și nu ne face bine, ne întoarce răspunsurile la tot felul de întrebări, care mai de care mai aplicate pe situația curentă la zi.
Au început deja negocierile între PNL și PSD, de ieșire din criza politică, ce încă mai vânzolește țara.
Faptele sunt pline de promisiuni, care mai de care mai decente și mai profunde. Social-democrații s-au apucat să concerteze în stradă despre măsurile de relaxare, de majorare a pensiilor și salariilor, propunând asistenței ceea ce ei știu cel mai bine. Mai mult, pesediștii nu-și pot ierta lovitura de grație pe care președintele Klaus Werner Iohannis le-a aplicat-o, refuzându-le dreptul câștigătorului de a propune o majoritate și un prim ministru, fiind practic vitregiți de doi ani de guvernare în stilul ideologiei de stânga.
Aritmetica parlamentară, iată, le oferă șansa revenirii în prim planul guvernării. De la bune intenții ne apropiem și de personajele care au dat social democraților amprenta fără de care nimeni nu și-ar mai aminti de performanțe.
Unul dintre aceste personaj este și fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, actualmente primar al Craiovei.
Din nou în atac; „Lucrăm la programul de guvernare, cu fostul ministru Budăi și cu alții și cred că am stabilit niște principii de la care nu vom abdica, iar dacă nu sunt acceptate aceste propuneri, NU INTRĂM LA GUVERNARE. Legea pensiilor și Legea Salarizării nu sunt negociabile și dacă nu se acceptă din start, nu intrăm la guvernare,” a declarat fostul ministru.
Am auzit atâtea variante, ca nu avem program de guvernare, că așteptăm ca PNL să-și rupă gâtul, că ne interesează doar partidul. Acum am spus „bine, venim la guvernare”, dacă nici asta nu se vrea, nicio problemă.
Problema este că dacă lăsam să treacă și iarna asta, nu știu ce se va alege de țara asta. Pentru noi ar fi mult mai confortabil să așteptăm, dar problema este ce mai guvernăm după aceea?
Sunt probleme cu explozia prețurilor energie, cu încălzirea, cu plata prestațiilor sociale. Ce era să facem, să așteptăm să se întâmple ceva și mai rău sau să venim și să spunem haideți să găsim soluții, ca trecem de iarna asta. Deja foarte târziu, s-a guvernat atât de prost din punct de vedere economic, datoria publică a atins un nivel de neimaginat,”  a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Dacă nu am ști că acest tip de atitudine nu face bine nici ulcerului și nici măcar stabilirii numitorului comun, necesar guvernării în coaliția politică formată din adversarii de până mai ieri, am lăsa lucrurile așa cum sunt, amintindu-ne de formula împăciuitoare: Dumnezeu cu mila!
De cealaltă parte, liberalii se mișcă precum peștele pe uscat. Ședința crucială a liberalilor, s-a mutat din sediul din Modrogan, acolo unde trebuia să aibă loc inițial, departe de ochii lumii. Mai exact la Vila Lac 1. Chiar și așa, zeci de oameni s-au adunat în fața vilei, în semn de protest. Oamenii au adus mai multe bax-uri de hârtie igienică, pe care le-au împrăștiat pe trotuare. Protestatarii vorbesc despre USL,
Reamintim că USL a câștigat alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 în formula PSD+UNPR+PNL+PC, după care s-a format al doilea guvern USL, ”guvernul Ponta 2″. Din cauza unor neînțelegeri între PNL și PSD, pe 24 februarie 2014, liderul PNL Crin Antonescu a anunțat sfârșitul USL, respectiv ieșirea liberalilor de la guvernare.
În prezent, liberalii trebuie să ia o decizie majoră, respectiv dacă merg cu PSD sau se va reface vechea Coaliție de guvernare, formată din UDMR și USR.
Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru o alianță cu social-democrații și a sunat mai mulți lideri din partid.
De altfel, sunt și lideri liberali care susțin că o alianță cu PSD ar duce la crearea unei majorități parlamentare confortabile și ar asigura, astfel, trecerea unor proiecte importante prin Parlament.
Orice decizie se va lua, mandatul va fi formalizat într-o ședința a Comitetului Național.
Ne aflăm deja pe coama valului. Încă nu se știe dacă va exista prăbușire sau o planare lină.
Liberalii și social democrații cred că se cunosc atât de bine că nici un dezastru sau nici o reușită nu mai poate fi considerată în afara întâmplării.
ADI CRISTI