‘E mai bine decât nimic (…) dar eu sunt un pic ca Toma necredinciosul, inclusiv cu privire la anunţurile făcute’, a afirmat Le Drian în faţa Comisiei pentru afaceri externe din Senatul francez, insistând că anunţurile Rusiei cu privire la retragerea parţială a soldaţilor comasaţi la frontiera cu Ucraina trebuie să fie ‘verificate’.
‘Sunt la fel de multe forţe şi manevrele continuă’, a subliniat şeful diplomaţiei franceze, întrebându-se dacă anunţul revenirii unităţilor în garnizoanele lor relevă o ‘simplă rotaţie sau o retragere’.
‘Aşadar, luăm aceasta ca pe un semn, dar eu nu sunt dintre cei care cred că (…) faţă de săptămâna trecută, când ne aflam în faţa unui risc iminent de război, astăzi a sosit pacea’, a spus el.
‘Sunt reunite toate condiţiile pentru o operaţiune de intervenţie masivă a forţelor ruse în Ucraina’, a reiterat Jean-Yves Le Drian. ‘Dar oare preşedintele Putin a decis să o facă? Nu, în orice caz nu în acest moment’, a adăugat el.
Şeful diplomaţiei franceze a remarcat de asemenea că proiectul de revizuire a Constituţiei în curs de derulare în Belarus ar urma să permită staţionarea armelor nucleare, foarte aproape de Ucraina şi Polonia. El s-a întrebat şi dacă forţele ruse venite în Belarus la manevre vor mai pleca din această ţară după încheierea exerciţiilor în desfăşurare, anunţată pentru 20 februarie.
‘Această reformă a Constituţiei duce la faptul că, de acum, Belarus nu mai este neutru şi că acea parte a textului constituţional care interzicea poziţionarea armelor nucleare în Belarus a căzut’, a subliniat el.
Această reformă, care consolidează şi puterile controversatului preşedinte Aleksandr Lukaşenko, va face obiectul unui referendum la 27 februarie. AGERPRES