„Participăm la un eveniment care marchează 80 de ani a unui liceu formidabil, pe frontispiciul căruia se află numele unui valoros specialist al ţării, un fost ministru al Agriculturii, Traian Săvulescu. (…) Decizia politică pe care am luat-o în 2019, de a ajuta liceele agricole, pentru că acestea, datorită lipsei de finanţare, rămăseseră în urmă din punct de vedere a progresului cu tehnica experimentală. Exista o contradicţie între ceea ce se vedea în câmp şi ceea ce exista în şcoală ca material didactic, motiv pentru care am stăruit să facem acest pas important, pe care Parlamentul României l-a consemnat prin votul dat (…), pentru cele 57 de licee pe care le-am selectat în România, împreună cu ministrul Educaţiei. Este un respect formidabil faţă de acest domeniu şi am fost aici în dorinţa de a transmite, pe de o parte interesul pe care îl avem, continuitatea programului, şi salutul de respect al conducerii Camerei Deputaţilor’, a declarat Petre Daea.
Fostul ministru al Agriculturii i-a îndemnat pe elevi să continue, întrucât „au pornit pe un drum extraordinar de important pentru viitorul ţării, agricultura”.
„Acum salariile din agricultură şi retribuţia, în general, a muncii din agricultură, sunt la un nivel mult mai ridicat faţă de trecut, iar acest domeniu devine deja atractiv din punct de vedere financiar. Indiferent că se opresc aici cu nivelul de pregătire şi se duc în ferme, fie că îşi continuă paşii de perfecţionare profesională, mergând spre universităţi, îi sfătuiesc pe tineri să nu plece din acest domeniu de activitate. Este şansa lor şi şansa României”, a afirmat Daea.
Pentru marcarea celor 80 de ani de existenţă ai Colegiului Agricol ‘Traian Săvulescu’ din Târgu Mureş a fost organizată o expoziţie de utilaje agricole şi produse de bază în agricultură, produse biologice dar şi produse chimice pentru creşterea producţiei.
Sărbătoarea va continua şi vineri, când în centrul atenţiei vor fi pensionarii, cărora li s-au pregătit momente deosebite.
„Este una din singurele instituţii de educaţie din domeniul agricol care şi-au păstrat aceleaşi calificări profesionale. Absolvenţii acestei unităţi, care sunt peste 15.000, se regăsesc în domeniul agricol, la Direcţia Sanitar Veterinară, sunt fermieri bine recunoscuţi”, a declarat organizatorul evenimentului, profesorul Ioan Macarie. AGERPRES