Art Safari şi Muzeul Tehnic, schimb de exponate
„Invităm toţi micii şi marii savanţi la Art Safari! V-am pregătit o călătorie în lumea fascinantă a artei, dar şi o plimbare printre invenţii şi dispozitive extraordinare, vestigii interesante ale tehnologiei româneşti şi internaţionale, importante pentru progresul tehnologic. Mulţumesc Muzeului Tehnic că a primit cu deschidere propunerea noastră şi că ne împrumută câteva dintre exponatele importante, pentru două săptămâni. Veţi putea admira aparate de zbor, biciclete, un velociped, scutere de epocă în Palatul Dacia-România, care se vor ‘plimba’ prin expoziţiile Picasso şi Dali, Theodor Aman sau Irina Dragomir. Iar expoziţia organizată de noi la sediul Muzeului Tehnic va cuprinde picturile Irinei Dragomir şi lucrările pline de poveste semnate de Felix Aftene”, a declarat Ioana Ciocan, general manager Art Safari, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Expoziţia marca Muzeul Tehnic la Art Safari oferă o călătorie care îmbină arta şi invenţiile celebre care stau la baza tehnologiei de azi. În acelaşi timp, în Muzeul Tehnic, expoziţia organizată de Art Safari este asemeni unei plimbări prin lumea descrisă de Jules Verne, căreia i se adaugă poveşti pictate de Felix Aftene şi universul plin de culoare al Irinei Dragomir, se precizează în comunicat.
„Oricât de diferite ar fi ştiinţa şi arta, nu putem nega faptul că pe alocuri se aseamănă şi se influenţează reciproc. Filosoful francez Etienne Gilson spunea că oamenii produc opere de artă, în timp ce maşinile produc ‘obiecte culturale’ sau, mai simplu spus, ‘lucruri’. Fără îndoială, ştiinţa joacă un rol dinamic şi decisiv în determinarea stilului cultural al epocii noastre. Întregul edificiu cultural tinde să fie influenţat de raţionalitatea sa şi de valorile subiacente. Ce au reuşit astăzi Muzeul Naţional Tehnic şi Art Safari este să aducă la un loc arta, ştiinţa şi tehnologia, într-o simbioză pură. Pot spune că ştiinţa şi tehnologia au dobândit un loc fără precedent în sfera culturii, devenind opere de artă, pe care vizitatorii le pot admira atât la muzeul nostru din Parcul Carol, cât şi la Art Safari în Palatul Dacia-România”, a declarat Laura Maria Albani, directorul Muzeului Tehnic.
Printre exponatele Muzeului Tehnic prezente la Art Safari se află aparatul portativ de zbor brevetat de Justin Capră şi Ion Munteanu în 1958, numit şi „rucsacul zburător”; electroscuterul OROLES realizat de Justin Capră în anul 1980 – numit „rege dac”; macheta unei locomotive cu abur; un costum spaţial; o bicicletă cu roţi din lemn de la 1875; un velociped tip 1900; macheta navetei spaţiale Columbia; macheta unui avion IAR 80; motoreta Carpaţi – prima motoretă de larg consum din România, produsă la Zărneşti.
Expoziţiile de la Art Safari pot fi vizitate de joi până duminică, între orele 12,00 – 21,00, până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani numărul 18-20, iar de la Muzeul Tehnic de miercuri până duminică, între orele 10,30 – 18,00, Strada General Candiano Popescu, nr. 2, Parcul Carol.
Biletele pot fi achiziţionate pe site-ul Art Safari şi la Muzeul Tehnic. AGERPRES