Epidemia de Ebola din Uganda a provocat moartea a 29 de persoane, dintre care patru angajaţi sanitari, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ineficienţa vaccinurilor împotriva aşa-numitei tulpini „sudaneze” a virusului, relatează AFP.
„Vaccinurile folosite cu succes pentru a stopa epidemiile recente de Ebola din RD Congo nu sunt eficiente împotriva tipului de virus Ebola responsabil pentru acest focar” din Uganda, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Cu toate acestea, mai multe vaccinuri se află în diferite stadii de dezvoltare împotriva acestui virus, iar în cazul a două dintre ele ar putea începe studiile clinice în Uganda în săptămânile următoare, fiind aşteptate autorizaţiile de reglementare şi etice din partea guvernului ugandez”, a spus el.
Soumya Swaminathan, om de ştiinţă în cadrul OMS, a explicat că există aproximativ şase vaccinuri candidate împotriva tulpinii sudaneze a virusului Ebola, „majoritatea în stadii incipiente de dezvoltare”.
„În cazul a trei dintre ele există însă date cu privire la imunogenitate şi siguranţă, astfel că pot fi folosite pe teren ca parte a unei campanii de vaccinare, aşa cum a fost cazul pentru epidemia de Ebola din RD Congo în urmă cu câţiva ani”, a spus ea.
Pe 20 septembrie, Ministerul Sănătăţii din Uganda a anunţat prezenţa unui „focar” de virus Ebola în Uganda, după decesul unui tânăr de 24 de ani. Potrivit OMS-Africa, acest caz provine dintr-o aşa-numită tulpină sudaneză „relativ rară”, care nu a mai fost raportata în Uganda din 2012.
Potrivit biroului regional al OMS, deşi nu există un tratament specific pentru această tulpină, identificarea cazurilor şi tratarea precoce a simptomelor cresc foarte mult şansele de supravieţuire.AGERPRES