De ce apare carența de fier

Deficiența de fier este definită ca o afecțiune în care nu există rezerve de fier de mobilizat, acest lucru însemnând că nivelul fierului este insuficient pentru a asigura buna funcționare a organismului. Atunci când corpul nu are destul fier, produce mai puțină hemoglobină, iar acest lucru înseamnă că organismul va primi din ce în ce mai puțin oxigen, ceea ce va afecta funcționarea organelor. Deficitul de fier poate exista cu sau fără anemie. Unele modificări funcționale pot apărea în absența anemiei, dar cele mai multe deficite funcționale par să apară odată cu dezvoltarea anemiei. Chiar și formele ușoare și moderate de anemie cu deficit de fier pot fi asociate cu deficiențe funcționale care afectează dezvoltarea cognitivă, mecanismele imunitare și capacitatea de muncă. Deficiența de fier în timpul sarcinii este asociată cu o varietate de rezultate adverse atât pentru mamă, cât și pentru sugar, inclusiv risc crescut de sepsis, mortalitate maternă, mortalitate perinatală și greutate mică la naștere.

Printre cele mai frecvente cauze ale carenței de fier se numără:

  • dietele lipsite de fier – nu consumăm alimente care să ofere fierul de care are nevoie organismul;
  • sângerarea – deoarece fierul este o parte esențială a hemoglobinei, este firesc să pierdem fier atunci când pierdem sânge. Femeile cu menstruații abundente pot deveni ușor anemice, iar o hemoragie internă, cauzată de anumite boli (ulcer, hemoroizi, cancer) sau de alți factori (administrarea greșită de medicamente analgezice), poate duce la anemie;
  • absorbția deficitară a fierului – fierul din alimente este absorbit de organism prin intestinul subțire. Unele afecțiuni, precum boala celiacă, sau anumite intervenții chirurgicale pot afecta această abilitate a intestinului.

Pentru a evita carența de fier, specialiștii recomandă o doză zilnică de consum de fier (din dietă, suplimente alimentare). Doza zilnică recomandată (DZR) pentru adulții între 19-50 de ani este de 8 mg zilnic pentru bărbați, 18 mg pentru femei, 27 mg pentru femeile gravide și 9 mg pentru cele care alăptează. Cantitățile mai mari la femei și în sarcină se datorează pierderii de sânge prin menstruație și din cauza creșterii rapide a fătului care necesită circulație sanguină suplimentară în timpul sarcinii. Adolescenții de 14-18 ani în creștere activă au nevoie și de fier mai mare: 11 mg pentru băieți, 15 mg pentru fete, 27 mg în sarcină și 10 mg în alăptare. DZR pentru femeile cu vârsta peste 51 de ani scade la 8 mg, presupunând că întreruperea menstruației a avut loc odată cu menopauza. Se poate observa că menopauza apare mai târziu pentru unele femei, așa că ar trebui să continue să urmeze DZR pentru femeile mai tinere, până când menopauza este confirmată.

Nivelul de aport superior tolerabil este aportul zilnic maxim care este puțin probabil să provoace efecte dăunătoare asupra sănătății. Pentru fier, este de 45 mg pe zi pentru toți bărbații și femeile cu vârsta peste 14 ani. Pentru vârstele mai mici, valoarea lui este de 40 mg.