Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România susţine că revizuirea în sus a taxei clawback ca urmare a solicitărilor Comisiei Europene reprezintă „o reală tragedie” pentru pacienţii români şi un risc „major” pentru viitorul industriei farmaceutice din România.
„PRIMER face apel la prim-ministrul Nicolae Ciucă şi la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să abordeze cu maximă prudenţă şi profesionalism solicitarea Comisiei Europene, în contextul specific al problemelor pe care le au pacienţii şi industria din România. Luarea unei decizii de revizuire în sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din ţară, care produc medicamente generice, la preţuri accesibile, înseamnă compromiterea gravă a accesului pacienţilor la medicamente şi un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin şi nu de măsuri fiscale împovărătoare. (…) În acord cu Tratatul privind funcţionarea Comisiei Europene, aceasta solicită anularea taxei clawback de 15% stabilită de Parlamentul României în 2020”, afirmă patronatul într-un comunicat remis presei.
Potrivit PRIMER, această solicitare, dacă nu este abordată cu „profesionalism” de către Guvern, va genera discontinuităţi mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienţilor cu medicamente din producţia internă, „punând sub semnul întrebării” continuarea activităţii majorităţii producătorilor de medicamente din ţară.
Taxa clawback, o taxă pe venituri în industria de medicamente, este plătită încă din 2011 de producători.
„În România, producătorii plătesc taxa clawback de 15%, disproporţionat de mare, taxa fiind la cel mai înalt nivel din UE. Taxa clawback este motivul pentru care industria românească de medicamente nu a înregistrat progrese semnificative în ultimii 10 ani, România devenind dependentă de importuri în proporţie de 80%, iar efectele s-au văzut, inclusiv în problemele de aprovizionare cu medicamente specifice de sezon”, afirmă PRIMER. AGERPRES