FeaturedFluxNational

Ciucă: Accesul pe piaţa internă şi externă al produselor agroalimentare româneşti trebuie să fie un obiectiv strategic al programului de guvernare

Accesul pe piaţa internă şi externă al produselor agroalimentare româneşti trebuie să fie un obiectiv strategic al programului de guvernare, a declarat, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind necesitatea dezvoltării unei strategii naţionale pentru agricultură şi sectorul industriei alimentare.

Şeful Executivului a avut o intervenţie online la Summitul Romanian Agri Trade.

„Vă mulţumesc pentru oportunitatea de a mă adresa dumneavoastră în cadrul acestei întâlniri destinate fermierilor, traderilor, procesatorilor şi distribuitorilor din sectorul agribusiness-ului internaţional. (…) Am discutat cu domnul ministru în repetate rânduri (…) despre preocupările pe care le avem, astfel încât să asigurăm o dezvoltare cât mai eficientă a agriculturii româneşti, în mod deosebit a găsirii de soluţii pentru a putea să procesăm mai mult în România şi să adăugăm valoare mai mare produselor agricole. (…) Susţin demersul de a creşte împreună accesul pe piaţa internă şi externă al produselor agroalimentare româneşti. (…) Acesta trebuie să fie un obiectiv strategic al programului de guvernare. De altfel, aşa îl şi abordăm. Din perspectiva mea, văd toată această chestiune ca necesitând o abordare care să se concretizeze într-o strategie pentru agricultură şi sectorul industriei alimentare la nivel naţional”, a afirmat Ciucă.

El a adăugat că România are un avantaj logistic major, care trebuie maximizat, lucru care va permite orientarea mai aplicată la export către alte zone, cum ar fi nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia.

„Am fost de curând într-o vizită în Egipt şi acolo am avut posibilitatea să discut punctual despre rolul pe care-l joacă România în asigurarea cu produse agricole şi alimentare pentru populaţia Egiptului, ceea ce îmi dă încredere că putem fructifica şi mai mult relaţiile comerciale bilaterale cu toate celelalte ţări care văd în România un potenţial partener de business în acest sector”, a precizat prim-ministrul.

Premierul a evidenţiat importanţa continuării investiţiilor publice pentru dezvoltarea infrastructurii din agricultură şi industria de profil.

„Am pus accent pe ceea ce înseamnă infrastructura de irigaţii, infrastructura de depozitare şi procesare atât pentru micii producători, pentru micii fermieri, cât şi pentru cei mari şi aceasta constituie o direcţie prioritară a României. (…) Aceste tipuri de investiţii sunt de importanţă critică şi cu rol strategic pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea şi rezilienţa lanţurilor alimentare naţionale, luând în considerare consecinţele războiului din Ucraina şi care reprezintă o preocupare nu doar pentru acest moment, ci pentru ceea ce urmează să se petreacă în viitor şi trebuie să avem în vedere acest aspect. (…) Trebuie să ţinem cont şi de efectele naturale, care anul trecut şi cu doi ani în urmă, mă refer la secetă, precum şi la criza energetică cu care ne-am confruntat, au pus pe masa Guvernului o serie de provocări pentru care a fost nevoie să dezvoltăm o serie de programe în vederea sprijinirii sectorului agricol şi a fermierilor români”, a explicat Nicolae Ciucă.

El a menţionat că, din discuţiile pe care le-a avut cu fermierii, a înţeles clar că o primă măsură care poate fi luată la nivel guvernamental este aceea de a asigura infrastructura principală de irigaţii, astfel încât aceştia să poată să îşi dezvolte propriile capabilităţi pentru infrastructura secundară.

„Practic, pentru anul 2023, am gândit să alocăm o sumă de 331 milioane de lei, poate în felul acesta reuşim să ajungem şi, de ce nu, să depăşim 2 milioane de hectare irigate”, a adăugat Ciucă.

Prim-ministrul a evocat şi programele guvernamentale de sprijin ‘De trei ori subvenţia’, Rural Invest şi Agro IMM Invest, menite, între altele, să asigure capitalul de lucru pentru fermierii români.

De asemenea, a amintit el, pentru procesatori, în 2022, s-au acordat microgranturi entităţilor din domeniul agroalimentar în valoare de 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile şi granturi pentru capital de lucru de 250 de milioane de euro prin fonduri externe nerambursabile.

„Vom continua să facem acest lucru. (…) Vom găsi soluţiile, astfel încât să putem să consolidăm capitalul românesc al celui care lucrează în mod deosebit în domeniul agricol. (…) Sper ca în continuare, pe baza acestui dialog, să putem să găsim soluţii şi să sprijinim toţi lucrătorii din agricultură. (…) Activitatea noastră, a dumneavoastră, a fermierilor, este pe o pantă ascendentă şi ea trebuie să continue. (…) Fermierii români şi operatorii din agribusiness sunt percepuţi ca un factor extrem de important în dezvoltarea pe termen mediu şi lung a României. Atenţia statului este în mod clar direcţionată către agricultură şi către industria alimentară, ca fiind domenii de garanţie a securităţii alimentare naţionale, cu un rol important în ceea ce înseamnă profilarea ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi, aş sublinia, la nivel regional şi global”, a transmis premierul Ciucă. AGERPRES

Related Articles

Back to top button