Miniştrii europeni ai Agriculturii se vor reuni marţi, la Luxemburg, pentru a discuta interdicţiile anunţate în ultimele zile de statele vecine Ucrainei cu privire la importurile de produse agricole ucrainene precum şi propunerile Comisiei Europene vizând ridicarea acestor interdicţii cu caracter unilateral, transmite EFE.
În ultimele luni, sectorul agricol din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria a fost afectat de o creştere a importurilor de produse agricole ucrainene, pentru care UE a eliminat tarifele vamale în ideea de a sprijini Kievul în contextul invaziei ruseşti. Însă o parte dintre produsele venite din Ucraina rămân în cele cinci ţări la preţuri considerabil mai mici decât cele oferite de producătorii locali, în loc să ajungă în alte state membre UE sau în ţările terţe care nu sunt membre ale blocului comunitar.
În acest context, Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria au anunţat în ultimele zile interdicţii temporare cu privire la importurile de produse agricole ucrainene, pe motiv că acestea destabilizează preţurile pe pieţele lor interne şi îi prejudiciază pe fermierii locali.
Comisia Europeană şi-a exprimat deja opoziţia faţă de interdicţiile cu caracter unilateral, având în vedere că schimburile comerciale internaţionale ţin de competenţa exclusivă a UE.
Pentru a rezolva această situaţie, Executivul comunitar a prezentat trei propuneri, printre care se numără şi un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro pentru Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria. Aceşti bani ar urma să se adauge celor 56,3 milioane de euro pe care Bruxelles-ul i-a aprobat deja pentru Polonia, Bulgaria şi România.
De asemenea, Comisia Europeană a vorbit despre posibile „măsuri preventive” cu privire la grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui provenite din Ucraina. Aceste măsuri, care ar urma să fie în vigoare până la finele lunii iunie, ar permite ca importurile ucrainene să intre în Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia numai dacă sunt în tranzit prin aceste ţări pentru a fi exportate spre alte state membre sau către ţările care nu fac parte din blocul comunitar.
În sfârşit, Executivul comunitar va demara o investigaţie cu privire la alte posibile produse sensibile.
Bruxelles-ul a subliniat însă că pachetul său de iniţiative depinde de ridicarea măsurilor unilaterale adoptate de ţările vecine Ucrainei.
Potrivit unor surse diplomatice, înainte de a începe discuţiile între miniştrii europeni ai Agriculturii, este preconizată o intervenţie în sistem de videoconferinţă a ministrului ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski. De asemenea, potrivit surselor, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, este aşteptat să le comunice miniştrilor măsurile pe care Executivul comunitar le are în vedere. AGERPRES