MOLDPRES/. Judecătoria Tverskoi din orașul Moscova l-a condamnat, în absență, pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă, în valoare de peste 126 de miliarde de ruble, transmite MOLDPRES, cu referire la agenția de presă TASS.
„Tribunalul Tverskoi din Moscova a emis o decizie într-un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon, găsindu-l vinovat de săvârșirea infracțiunilor: crearea unei comunități criminale și efectuarea tranzacțiilor de fonduri în valută străină în conturile unor nerezidenți, cu utilizarea unor documente falsificate. În acord cu poziția procurorului de stat, instanța l-a găsit pe Platon vinovat în săvârșirea acestor infracțiunile și l-a condamnat la 20 de ani de închisoare într-o colonie cu regim strict, cu o amendă de 2,5 milioane de ruble și restricție de libertate pe o perioadă de un an și șase luni”, se menționează în decizie.
Astfel, instanța a constatat că, în iunie 2013, la Moscova și Chișinău, Platon, proprietarul real al SA „Moldindconbank”, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc și Alexander Corkin, ar fi creat o organizație criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută din Rusia. Din iunie 2013 până în mai 2014, membrii acesteia ar fi efectuat operațiuni valutare pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile băncilor rusești în conturile bancare ale nerezidenților „Moldindconbank”. În același timp, documente care conțineau informații false cu privire la motivele, scopul și destinația transferurilor, au fost furnizate organizațiilor de credit din Rusia. Suma totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble.
Totodată, conform deciziei instanței, proprietățile lui Platon au fost confiscate. Cazul a fost examinat în absență, întrucât Veaceslav Platon se află în căutare internațională.
În Republica Moldova, Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 la 18 ani de pușcărie în dosarul frauda bancară. În iunie 2020, omul de afaceri a fost eliberat, după ce fostul Procuror General Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul său ar fi fost falsificat. Ulterior, procurorii au renunțat la toate acuzațiile în privința lui Veaceslav Platon, iar acesta a fost achitat.