Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost comemorat la Chişinău

Zeci de  cetăţeni şi mai mulţi oficiali au depus în dimineaţa zilei de astăzi flori  la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei, cu prilejul împlinirii a 514 ani de la trecerea în eternitate a marelui voievod, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, reprezentanţi ai administrației publice centrale şi locale, deputaţi şi membri ai Partidului Liberal, scriitori şi lideri de opinie.

Preşedintele Igor Dodon a afirmat că Ștefan cel Mare și Sfânt a fost unul din cei mai mari domnitori ai ţării, o personalitate marcantă a neamului nostru, un diplomat și conducător militar desăvârșit.

“Astăzi comemorăm 514 ani de la moartea marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt. Prin decret prezidențial, anul 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În legătură cu acest fapt au fost lansate zeci de acțiuni care în prezent se află în curs de implementare. Noi trebuie să ne mândrim cu istoria noastră, cu faptul că suntem urmașii lui Ștefan cel Mare”, a opinat Dodon.

Ştefan al III-lea, numit Ştefan cel Mare, a fost domnitor al  Moldovei timp de 47 de ani, din 1457 până în 1504. A purtat 36 de războaie, dintre care doar două le-a pierdut şi a construit 44 de mănăstiri şi biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania sau la Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, la 20 iunie 1992.  S-a stins din viaţă la 2 iulie 1504, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna.