Ucraina nu se teme că va exista o slăbire a sprijinului occidental, a afirmat marţi, la Paris, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, după o întâlnire cu ministrul francez de externe Catherine Colonna, potrivit AFP.
„Nu simţim o scădere a sprijinului în Congresul (SUA) sau în Parlamentul European”, a declarat Kuleba la o conferinţă de presă comună cu Colonna.
„Auzim voci care se exprimă în America şi în unele ţări din Europa. În Statele Unite, are legătură cu începutul procesului electoral, dar toate acestea vor trece. Vom trece peste asta pentru că Ucraina duce o luptă corectă care merită să fie susţinută”, a spus ministrul ucrainean, invitat de onoare la conferinţa anuală a ambasadorilor Franţei reuniţi la Paris.
Catherine Colonna a reiterat că Franţa va continua să sprijine Ucraina „atât timp cât este necesar”, susţinând în acelaşi timp eforturile Kievului „de a pune bazele unei păci juste şi durabile”.
Pe acest front, Ucraina „avansează”, după ce a iniţiat la două întâlniri la Copenhaga în iunie şi la Jeddah în Arabia Saudită în august un dialog privind planul de pace al preşedintelui Zelenski, a spus ea. Planul de pace în zece puncte a fost prezentat la G20 din Bali în noiembrie anul trecut.
Dar planul trebuie să devină mai operaţional şi să i se acorde un sprijin mai larg, potrivit unor surse diplomatice.
Această iniţiativă implică „un număr tot mai mare de aşa-numite ţări ‘din Sud'”, a adăugat Catherine Colonna, adăugând că dialogul va continua la Kiev şi New York la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
Ministrul francez a indicat, de asemenea, că marţi seara va avea loc o sesiune de lucru „specifică” cu ambasadorii francezi în Africa, obiectivul fiind identificarea celor mai bune modalităţi de a continua să lucreze cu ţările africane cu privire la consecinţele războiului.
„Nicio altă ţară nu aspiră la pace mai tare ca Ucraina” şi „toţi vrem acelaşi lucru, o pace justă şi durabilă”, a spus Kuleba, menţionând că Brazilia, Africa de Sud, Arabia Saudită, India, China şi ţările arabe au discutat planul la două întâlniri internaţionale la Copenhaga şi Jeddah în această vară.
Dar, a subliniat el, Rusia nu arată nicio dorinţă de a se aşeza la masa negocierilor, citând, printre altele, creşterea producţiei de drone.
Ministrul ucrainean a subliniat că o pace justă ar fi ca Ucraina să revină la graniţele sale din 1991. Pentru ca pacea a fi sustenabilă, „Rusia nu trebuie să poată repeta actul de agresiune împotriva Ucrainei sau a oricărei alte ţări din Europa”, a adăugat el.
Marţi dimineaţă, în faţa ambasadorilor, Catherine Colonna a justificat sprijinul neclintit al Franţei. „Legea şi moralitatea sunt în joc”, dar şi interesele Franţei, securitatea Europei şi stabilitatea internaţională, a adăugat ea.
„Agresiunea rusă trebuie să eşueze”, a spus ea, subliniind că, de 18 luni, Rusia distruge „toate cadrele legale şi morale care guvernează ordinea internaţională şi care sunt baza păcii şi stabilităţii în lume”.
„Constanţa crimei nu îi reduce gravitatea”, a subliniat ea.AGERPRES