Guvernul ungar a anunțat vineri că va consulta populația în legătură cu tratamentul pe care țara trebuie să-l rezerve imigranților clandestini, al căror număr a explodat de un an, relatează AFP.
Circa opt milioane de chestionare vor fi distribuite în cursul lunii mai, o cifră ce corespunde populației adulte a Ungariei, care are 10 milioane de locuitori, a afirmat un purtător de cuvânt, Zoltan Kovacs.
”Îi vom întreba pe oameni dacă preferă ca imigranții clandestini să fie plasați în arest sau dacă trebuie expulzați imediat”, a precizat el.
O altă întrebare se va referi la faptul dacă solicitanții de azil vor fi obligați să muncească pentru a-și acoperi cheltuielile de cazare, a adăugat Kovacs.
”Răspunsurile le vor permite experților să propună amendamente la legislație”, a subliniat oficialul ungar.
AFP notează că amendamentele vor fi totuși limitate de principiile legislației europene.
Într-un interviu acordat radioului public vineri, a doua zi după un summit european extraordinar privind imigrația, premierul ungar Viktor Orban a calificat drept ”stupide” reglementările europene în materie de imigrație, considerându-le prea tolerante.
”Ar fi de preferat ca statele membre să fie autorizate să decidă ele-însele modul în care vor să stăvilească valurile de refugiați”, a declarat Orban, taxat periodic din cauza tendințelor sale autocratice.
Potrivit Eurostat, Ungaria a devenit anul trecut cea de-a doua țară europeană — după Suedia — din punct de vedere al numărului de cereri de azil raportat la populația sa. Numărul a crescut de peste două ori anul trecut, când au existat aproape 43.000 de cereri, respectiv de 3,5 ori mai mult decât media europeană, raportat la populație.
Fenomenul s-a accelerat și mai mult în ianuarie, când au fost formulate 13.000 de noi cereri, majoritatea provenind de la imigranți kosovari, ale căror șanse de a obține efectiv statutul de refugiat sunt foarte slabe.