„Ministrul Finanţelor a anunţat că nu va mai face nicio rectificare bugetară anul acesta. AUR face o propunere către toate celelalte partide politice să lase demagogia, să recunoască criza cronică în care se află administraţia locală şi centrală din ţara noastră şi să accepte o formă de reorganizare administrativ- teritorială. 90% din primăriile din ţara noastră nu se susţin în acest moment. Facem o propunere clară către toate celelalte formaţiuni şi îi rugăm, în anul electoral 2024, să se pronunţe asupra ei. Păstrăm actualele primării pentru a fi aproape de cetăţeni, dar nu păstrăm primarii şi nu păstrăm administraţia”, a spus Simion într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.
El a menţionat că AUR şi-a asumat acest obiectiv în programul de guvernare şi a solicitat celorlalte partide parlamentare să spună care este soluţia lor cu privire la această „criză sistemică” şi la faptul că întotdeauna în lunile august, septembrie, cel mult octombrie, primăriile din ţara noastră „intră în incapacitate de plată”.
„De ce? Pentru că avem oraşe în România cu 2.200 de locuitori, pentru că avem comune în România cu mai puţin de 500 de locuitori, pentru că avem primari, viceprimari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi un întreg aparat birocratic mult prea mare.
Am venit cu această formă de reorganizare administrativ teritorială, care respinge categoric regionalizarea, şi într-un proiect de lege şi propunem un pact pentru viitorul României din punct de vedere administrativ tuturor celorlalte formaţiuni. Să lăsăm ipocrizia, să lăsăm acuzaţiile de la tribuna Parlamentului de-o parte şi să spunem exact ce trebuie făcut în ţara noastră. Reducerea de la 3.300 de UAT -uri, cât avem în prezent, la circa 1.200 -1.300 de UAT, deci 1.300 de primari în loc de 3.300, este soluţia de AUR pentru ţara noastră”, a afirmat acesta. AGERPRE