Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) derulează o campanie care îşi propune să elimine stigmatizarea pacienţilor cu cancer bronho-pulmonar şi să caute soluţii pentru tratarea acestora, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia.
„Am întâlnit pacienţi care nu au fumat în viaţa lor şi au dezvoltat o formă de cancer pulmonar. Trebuie cumva pacientul să meargă cu încredere la medic, să ştie că nu va fi certat. Trebuie să schimbăm această observaţie făcută de fiecare dată. Chiar şi în familie se întâmplă (…). Ne dorim să schimbăm acest lucru, ca pacientul cu cancer să fie sprijinit cu adevărat, nu dojenit, nu marginalizat, nu stigmatizat, pentru că şi-a permis să fumeze (…) Fumatul generează mai toate bolile cronice, nu mai spun de cancere, dar nu întotdeauna putem spune cu certitudine că fumatul a declanşat o formă sau alta de cancer. Importantă este şi zestrea genetică cu care venim”, a spus Cezar Irimia, marţi, într-o conferinţă de presă.
Totodată, el a tras un semnal de alarmă că fumatul este nociv şi determină declanşarea multor maladii.
„Cancerul pulmonar este principala cauză de deces în rândul cancerelor la nivel mondial şi reprezintă cea mai mare rată de mortalitate atât în rândul femeilor, cât şi în rândul bărbaţilor (…). Cancerul pulmonar afectează oamenii din toate categoriile sociale, indiferent dacă sunt fumători sau nu. În timp ce fumatul este un factor de risc major, nu toate persoanele diagnosticate cu cancer au fost fumători sau sunt fumători. Cancerul nu discriminează şi nimeni nu ar trebui să se confrunte cu judecată sau ruşine pentru o boală care poate lovi pe absolut oricine”, a spus medicul pneumolog Anca Dolhăscu.
Potrivit acesteia, fumatul este un factor de risc major în cancerul bronho-pulmonar. Anca Dolhăscu a menţionat însă că şi pentru nefumători sunt factori de risc, printre care se numără: poluarea aerului, fumatul pasiv, istoricul familial de cancer, mediul de lucru şi expunerea la diverse substanţe chimice la locul de muncă. AGERPRES